Избрани Новини

Как спите нощем, професор Атанас Мангъров?

Д-р Емил Вакльов е 10-то медицинско лице, което губи борбата с Covid-19 у нас

COVID-19 трагедията на семейство медици, посветили живота си на другите….
Covid-19 взе поредната си млада жертва - почина д-р Емил Вакльов, едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти.
По думи на всички техни пациенти те не просто били брилянтни медици, страхотни хора, но и спазвали максимално мерките при своите прегледи. Заразяването, най-вероятно, се е получила, докато са лекувани работници от шивашки цех в Разлог, при който имаше бум на коронавирус случаи.
Историята
Първо бащата, доктор Муса, дава положителна проба, след това съпругата му, но тя се влошава твърде бързо и влиза в болницата. Ден по-късно и д-р Муса е приет. След родителите си и д-р Емил Вакльов си прави тест без да има симптоми се оказва положителен. Тъй като бил дори без никакви оплаквания, седял изолиран около седмица вкъщи. Изведнъж започва да се влошава и е транспортиран до Благоевград. В следствие състоянието и на тримата се влошава драстично и са транспортирани в Пирогов.
10 дни в Пирогов се борят за живота на д-р Муса, но той умира. 5 дни по-късно и неговия син. Майката, медицинска сестра, е в много тежко състояние, интубирана и се намира в интензивното отделение на спешния институт.
Това е 10-то медицинско лице, което губи борбата с Covid-19 у нас. Как спите нощем, професор Атанас Мангъров? Те от Covid-19 ли умряха или с Covid-19?!Ако не беше Covid-19 колко хиляди човешки животи щяха още да могат да спасят тези невероятни Ваши колеги?
Колега на д-р Вакльов-младши: “Емил Вакльов е мой връстник, млад лекар, от моя курс по медицина в плевенския университет. Баща му почина, а майка му се бори за живота си. Днес, и нашият колега, приятел, Емил, синът на Д-р Муса Вакльов, си отиде завинаги от този свят. Има и малко детенце. Колко още хора и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разум и спазване на простички правила. Изказвам искрените си съболезнования на семейството и близките му.“
Д-р Борис Таблов: "Знаете ли, кое е най-гадното усещане в интензивните отделения. Чувството за безсилие. Да виждаш как човешкият живот си отива и да не можеш да направиш нищо да спреш това, въпреки всички усилия, които полагаш. Оказа се, че има и още по-тягостно такова. Да знаеш, че всичко това е можело да бъде избегнато с няколко простички усилия на околните.
Когато безсилието се оттегли, идват гневът и болката. Болката за тези, които остават да се борят със загубата си и гняв, към тези, които са причинили или не са предотвратили тази загуба.
Точно така се чувствам днес - гневен, безсилен и съкрушен от мъка.
Защото вирусът прави това, което може - следва генетичният си код за оцеляване. Но ние, уж разумните, правим точно обратното. Застрашаваме оцеляването на другите, защото това нарушава личният ни кеф. Само че, мили всезнайковци - тези, които спазваме мерките, по никакъв начин не застрашаваме вашето здраве. За вас не мога да кажа същото.
Почивай в мир, мило момче! И дано там където си, има повече Човеци! "
Почивайте в мир!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)