Празник на туризма се проведе в България - blagoevgrad.utre.bg

Празник на туризма се проведе в България

31 август 2020, 14:00 | blagoevgrad.utre.bg
 • Снимка:
  ТД "Осогово" - Кюстендил

  Кюстендилските туристи се включиха в него

 • Снимка:
  ТД "Осогово" - Кюстендил

 • Снимка:
  ТД "Осогово" - Кюстендил

 • Снимка:
  ТД "Осогово" - Кюстендил

 • Снимка:
  ТД "Осогово" - Кюстендил

 • Снимка:
  ТД "Осогово" - Кюстендил

Отбелязахме 125-години организиран туризъм в страната

Представители на ТД „Осогово" - Кюстендил и тази година участваха в традиционното изкачване на Черни връх - 2290 м (Витоша), за да отбележат 125-години организиран туризъм в България.
Нека се върнем назад във времето за да си припомним. През един августовски ден на 1895 г. Алеко Константинов написа в няколко кратки реда необичайната покана във в.„Знаме”:
„Умоляват се софийските любители на природата да заповядат в неделя, на 27 август на Черни връх на Витоша, гдето точно в 12 ч. ще се открие заседание за създаването на клуб на българските туристи. Поканата се отнася до всички любители, навършили 20 годишна възраст.”
Затова в уречения ден от тогавашна София към витошкия първенец запъплиха върволици от: аптекари просбописци, кундурджии и печатари, писатели и ученици, нахлупили калпаци и бомбета, с потури и фракове, с лачени обувки и цървули, жени с дълги рокли и широкополи шапки. Триста души с любов се бяха отзовали на Алековия зов. „Послушай ме: посвети един ден от летните си празнични дни на природата”.
И осъмнаха на Черни връх. Там, над София, те поставиха началото на едно ново явление в българското общество - организираният туризъм. Ето защо после Алеко писа възторжено: „Никога не съм усещал по-радостни тръпки от онзи ден, в който накарах едно хилядно мнозинство да се покатери на Витоша”. Така София и Черни връх станаха люлка на българския туризъм. Там бе основан и първият клуб, като за председател бе избран Иван Вазов, а за секретар Алеко Константинов.
"Стотици туристи и тази година верни на традицията изкачиха Черни връх. Една част от кюстендилската група избра живописният маршрут от хижа "Селимица", разказва Силвия Михова, секретар на ТД "Осогово" - Кюстендил. "С изкачването панорамата става все по-впечатляваща. Тя кара туриста да спре и да се възхити на пейзажа наоколо. На юг белеят върховете на Рила, малко по-вдясно са далечните очертания на Осогово, а напред е Конявската планина, на билото на която се виждат очертанията на телевизионната кула. Още по-надясно, на северозапад, при ясно време се виждат Руй планина и целият район на Краището. Долу, в подножието на Витоша, на запад, блести огледалната повърхност на яз.„Студена”, а малко по-нататък са очертанията на ниското Голо бърдо. От тази височина добре се открояват трите рида, които се спускат от билото на Витоша към с.Кладница. Денивилацията, която се преодолява за 4 часа, е 1000 м, но чудесните гледки си заслужават всички усилия.
Втората група тръгна от хижа "Алеко", като преди това се наслади на ценните стенописи в Драгалевския манастир “Света Богородица Витошка”, основан през 1345 г.
След приветствията на върха празникът продължи с хора, песни, много снимки и нови запознанства", разказа Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ - Кюстендил.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета