Избрани Новини

Главният прокурор в Дупница: Местните зависимости ще бъдат прекъснати

По искане на министъра на вътрешните работи се извършва инспекция на работата и на местната полиция

На 1 септември 2020 г. главният прокурор Иван Гешев посети Дупница, където разговаря с районните прокурори и се запозна с хода на издирването на изчезналия преди месец Янек Миланов. „Работи се с огромен ресурс, продължава претърсването на огромни по площ територии - на 120 кв.км, периметърът ще бъде разширен с още една местност утре“, заяви главният прокурор пред журналисти в Дупница. Той допълни, че в търсенето на изчезналия Янек Миланов от вчера е включена и конна полиция. „Използват се всички възможности, с които разполага МВР.  Мога да уверя гражданите, че се прави всичко възможно за разрешаването на този случай. Ще работим колкото трябва, за да може да си свършим работата. Поел съм личен ангажимент към брата на изчезналия,  ще наблюдавам случая“, заяви още главният прокурор. Той уточни, че се работи и по няколко досъдебни производства, включително „стари случаи“, свързани с обвиняемия за незаконно държане на боеприпаси Васил Капланов. Определението на Районния съд в Дупница за оставянето му под домашен арест е протестирано, чака се Окръжният съд в Кюстендил да се произнесе.
Иван Гешев отново потвърди, че се проверяват бизнеси, свързани с т.нар. „братя Галеви“, както и тези на обвиняемия Капланов.
Главният прокурор съобщи още, че е започнала планова проверка на работата на Районна прокуратура – Дупница. По искане на министъра на вътрешните работи се извършва инспекция на работата и на местната полиция.  „В почти всички по-малки градове има изградени местни зависимости. Ще се постарая тези местни зависимости, за които говоря от две години, да бъдат прекъснати в някаква степен“, коментира Иван Гешев. За пример в тази посока главният прокурор направи аналогия на работата на Специализираната прокуратура и федералните власти в Съединените щати. „Не случайно са тези истерични атаки срещу Специализираната прокуратура. Когато не могат да се оправят местните власти, тогава идват федералните, ако направим паралел със САЩ. Причината за атаките е, че бяха засегнати хора, които се смятаха за недосегаеми“, коментира още Иван Гешев и бе категоричен, че прокуратурата разполага с ресурс да защити и лица, които са готови да сътрудничат, но се чувстват застрашени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов