Избрани Новини

Пчелен мед и биопродукти получават децата по училищните схеми от тази есен

В ДФЗ до момента са одобрени 97 заявления по Училищните схеми

От учебната 2020/2021 г. за първи път на децата от детските градини и училищата ще се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и продукти, добити по биологичен път. За първа година, освен продуктите по двете училищни програми, малчуганите ще получават още и пчелен мед. Новостите са разписани в последните изменения на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, обнародвана на 19.06.2020 г.
В ДФ „Земеделие“ до момента са одобрени 97 заявления по Училищните схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. От тях по 76 искания ще се доставят млечни продукти в 2 985 учебни заведения, а по 91 заявления - ще се осигуряват плодове и зеленчуци в 2 960 училища и детски градини. На сайта на ДФ „Земеделие“ своевременно се актуализира списъкът с одобрените заявители. По училищните схеми са останали за одобрение само заявления, по които от фонда е изискана допълнителна информация от доставчиците.
Разходите на единична ставка за доставка на продуктите за подрастващите в зависимост от опаковката - индивидуална или неиндивидуална и начина на производство на продуктите - конвенционално или биологично, са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.
Припомняме, че всички одобрени заявители могат в срок до 10 дни след издаване на акта за одобрение, да извършат промяна на предоставения график за доставките на плодове, зеленчуци, мляко, млечни продукти и мед. Промяната на графика се извършва и при промяна на учебните дни от компетентните органи.
ДФ „Земеделие“ призовава одобрените заявители да посочат в предоставените графици и датите за доставка на биологично произведените продукти.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)