Глобяват заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи - blagoevgrad.utre.bg

Глобяват заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи

02 септември 2020, 19:31 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Pixabay.com

    Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи вместо дължимите 20 %

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи вместо дължимите по закон 20 %, показват проверки на НАП в последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, допълват от приходното ведомство.
Инспектори на НАП са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък. На телефона за сигнали на агенцията 0700 18700 постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим.
Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки.
От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената ставка за ресторантьорски и кетъринг услуги е валидна само за предлаганите храна и съответно обслужване за консумация на място, припомнят от НАП. От приходната агенция са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета