Избрани Новини

С 30% се увеличава минималното обезщетение за безработица

Решението на правителството влиза в сила от 1 октомври

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши от 9 на 12 лева от 1 октомври, което прави ръст от 33%. Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които бяха одобрени от правителството.
Паралелно с нарастването на минималния размер на обезщетението се увеличава и срокът на получаването му – от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за обезщетения, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл на 1 октомври. Тази промяна ще се отрази на близо 15 хиляди души средно за месец в периода октомври-декември т.г.
Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. За тяхното изпълнение ще е необходим допълнителен разход в размер на 14 млн.лв. за 2020 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)