Избрани Новини

135 години от Съединението с изложба отбелязва Дупница

Показват фотодокументалната изложба "Съединението и неговата защита в Сръбско-българската война - 1885 г.“,

По повод годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в залата на Исторически музей – Дупница може да видите фотодокументалната изложба „Съединението и неговата защита в Сръбско-българската война - 1885 г.“, посветена на драматичните събития и личностите, извършили и защитили този дързък акт. Целта на историците е да напомнят чрез образи и документи за онези национални герои, които преди 135 години, на 6 септември дръзнаха и се противопоставиха на Великите сили и Османската империя, отхвърляйки клаузите на Берлинския конгрес /1878г./
Съединисткото движение е продължение на националноосвободителното движение и еманация на българския възрожденски гений, доказал на практика националния девиз – Съединението прави силата.
В няколко табла от изложбата се показва развитието на събитията в навечерието и осъществяването на самото Съединение – дейците и организаторите на БТЦРК, управляващите в Княжеството и областта Източна Румелия, разделени от условната граница.
Ако акта на Съединението изненадва европейските сили, то неговата защита – военна, политическа, дипломатическа, изисква обединението и напрягането на всички национални сили – от народните маси и интелигенцията до правителството и княза.
Защитата на Съединението преминава през много драматични епизоди, най-драматичният от които е кратката Сръбско-българска война, спечелена от младата българска армия, от храбростта и патриотизма на целия народ.
На няколко от таблата възкресяват образите на позабравените ни герой – капитаните, извоювали победите при Сливница, Драгоман и Пирот, които спечелват уважението и възхищението на изумена Европа.
Победата във войната обаче все още не означава мир и защитата на Съединението преминава в нова фаза на дипломатическата му история – до подписването на Букурещкия мирен договор със Сърбия на 19 февруари 1886г. и Топханенския акт със султана на 26 март 1886 година. Именно от този момент съединена България излиза като действителна сила на балканската политическа сцена и в следващите две десетилетия ще се превърне в "чудото" на Балканите в стопанско, политическо и културно отношение.
В четири от експонираните табла представят събитията в Дупница по време на Съединението и участието на дупничани в защитата му през Сръбско-българската война /1885/.
Може да разгледате изложбата до 30 септември при спазване на противоепидемичните мерки.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)