Избрани Новини

Поетичен десант окупира София (снимки)

Наградиха победителите от Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино"

В поетичен празник се превърна официалната церемония по награждаването на победителите от Националния конкурс за любовна лирика "Гочриво вино", който бе създаден по случай 100- годишнината на НЧ "Братя Миладинови 1914" и 80-годишния юбилей на поета Евтим Евтимов.
Литературното събитие се проведе по време на Националното книжно изложение "Алея на книгата" на 9.09. в София. Официален гост бе Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища.
За пръв път бе връчена почетна Национална награда "Евтим Евтимов" на поетесата Маргарита Петкова, която получи лично от Гичка Тренева, секретар на НЧ "Братя Миладинови – 1914" за цялостния й принос в българската поезия.
Стиховете на Маргарита Петкова се четат от десетилетия и се знаят наизуст. Много жени се припознават в тези стихове и откриват собствените си емоции и преживявания. А много мъже (не само тези с името Иван, коeто тя възпя) въздишат по тази огнена и с изключителен талант и интелект поетеса. Тя е най-голямата, не случайно и не само заради закачката с героинята на Александър Дюма я наричат Кралица Марго - така за пръв път я назовава преди години Евтим Евтимов.
Oсвен Маргарита Петкова, в литературното четене взеха участие Добромир Банев, Венко Евтимов, Костадин Филипов, Димитър Христов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер , Таня Попова, както и наградените автори от конкурса "Горчиво вино".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов