Избрани Новини

Сменяме 400 000 лични карти и 300 000 шофьорски книжки

Четвърт милион лични карти са преиздадени през юли и август

Около 400 000 лични карти и 300 000 шофьорски книжки трябва да бъдат преиздадени да края на годината заради изтичаща валидност, предаде БНТ.
През последните два месеца желаещите да сменят личните си документи са се увеличили два пъти в сравнение със същия период на миналата година. Четвърт милион лични карти са преиздадени и връчени през юли и август.
МВР удължи работното време на гишетата, а в София заявления за лични документи се приемат и в събота. Заради огромните опашки паспортната служба в Кърджали също беше отворена и днес.
В първите два месеца на годината хората масово подменяха личните си документи, но пандемията от коронавируса спря този процес. Едва през месеците юли и август хората хората се активираха отново, а началото на септември вече има бум от желаещи, като за първите седем работни дни на месеца са приети толкова заявления, колкото за целия месец април и два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.
Турция премахна изискването за PCR тест и така много наши сънародници си дойдоха, за да подновят българските си документи. Това наложи паспортната служба в Кърджали да работи цял ден днес.
Ако напливът продължи, има готовност така да бъде и следващата събота. В София работиха гишетата на 3-то и 7-мо районно, нямаше струпване на хора, а обслужването беше бързо.
Вече втори месец в София всяка събота работят по две районни управления, в които може да се заяви подмяна на лични документи. В съботните дни гишетата отварят в 8:30 и работят до 14:30, като могат да приемат средно по около 1500 заявления.
В Паспортната служба на столичния булевард „Мария Луиза“ в събота могат да се подават заявления само за експресни поръчки пак от 8:30 до 14:30 часа.
В районните управления могат да се подават бърза и обикновена услуга, както и в районните могат да се подават заявления за подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Тук на „Мария Луиза“ все още не можем да приемаме заявление за подмяна на шофьорска книжка, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция „Български документи за самоличност“ в МВР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов