Избрани Новини

Изложбата "Ела се вие, превива" откриват в Разлог

Тя е на Регионален исторически музей - Пазарджик

Днес от 16.00 часа в Историческия музей в Разлог ще бъде открита гостуващата изложба ,,Ела се вие, превива" на Регионален исторически музей - Пазарджик.

Изложбата е посветена на най-важното събитие в човешкия жизнен цикъл – създаването на семейство и бъдещо потомство. Тя е подредена с оригинални вещи от фонда на Регионален исторически музей - Пазарджик, които впечатляват с богатството, разнообразието и красотата си. Експозицията ни връща в света на отминалото време на населението в част от Западните Родопи, които обхващат районите около градовете Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак.
Богатата сватбена обредност на родопското население, което е с християнско и мюсюлманско вероизповедание, следва структурата на общобългарската сватба и съдържа:
- годежът като първа стъпка към събирането на младите;
- приготовленията в седмицата преди сватбата;
- обичаите и обредите в дома на булката и посрещането й в къщата на младоженеца;
- първата брачна нощ, последвана от пъстро /шарено хоро/ и “блага ракия";
- обредното въвеждане в домакинския труд на новото семейство.
Уникалността на представената родопска сватба е в нейните конкретни прояви, изразени в специфични обреди и обичаи, някои от които са съхранени до наши дни, в хубостта и многообразието на тъканите и плетивата, в които се оглежда красотата на Родопа планина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов