Избрани Новини

Днес почитаме Св.Людмила Чешка

Името е от славянски произход и означава "любим на народа" или "който обича хората"

На този ден православната църква отбелязва деня на Св.Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св.Методий. Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви. Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира - техният син носел името Вячеслав. След смъртта на бащата на престола застанал наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала да връща в страната езически обичаи и нрави. Св.Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие. След неуспешния опит Св.Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин.

Легендата разказва, че това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св.Людмила, докато се молела и изпълнили заповедта. Тя е удушена на 60-годишна възраст от езическата аристокрация. Предполага се, че за оръжие на убийството е използвана булото, което по-късно става неин символ.

Людмила става мъченица и е канонизирана през 1143-1144 г. През 925 г. младият чешки владетел Вацлав се разпорежда останките на Людмила да се пренесат от Тетин в Прага, в базиликата Св.Георги Победоносец, където се намират и днес.
Людмила е почитана като покровителка на Чехия. Тя също така е смятана за покровителка на бабите, майките и християнските учители.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)