Избрани Новини

Поетът Благо Прангов събра приятели и почитатели в Благоевград

Регионалната библиотека представи книгата "Благо Прангов - био-библиография"

"На крайчеца на лятото", както казва в едно свое стихотворение поетът Благо Прангов, вече 87-годишният творец слезе от родното Бачево и събра приятели, колеги и почитатели в Благоевград, за да се видят, да си поприказват и да си вземат новото издание на Регионална библиотека"Д.Талев" - Благоевград, посветено на бележития автор.

То се нарича "Благо Прангов - био-библиография" и е първи опит за представяне на твоческата му дейност и приноса му в българската литература. Съставители са Елза Кресничка и Веселина Стоицова.

Благо Прангов навърши славните 87 години на 1 септември, но годините не са прегънали нито гръбнака, нито словото му. То е все така силно и ураганно в социалните му стихотварения, и нежно и затрогващо в лиричните.

Започнал да пише и публикува още като гимназист, той е автор на книги с поезия, художествена проза и документалистика, носител е на много награди.

Поетът прочете пред дошлите да го уважат и да му се порадват някои от своите стихове, писани преди години. Преди години, но актуални и днес. Ще се четат и утре...

За него Николай Хайтов беше писал:"Ти си като гръмотевица, блесне, тресне и оставаш човека удивен. Къде намираш този сух барут?"

Дали е откърмен с майчино мляко или барут Благо Прангов си знае, но всички, които го познават, знаят колко честен, искрен, неподкупен и свободолюбив в словото си е той. Без да е барутлия човек, той навява с поезията си мисли за барут, гърмежи, свобода...

След представянето на книгата и творчеството на Благо Прангов, направено от Елза Кресничка, съставител и редактор, след почерпката от разложка баница, поднесена от дъщеря му Людмила Благоева - емблематичен глас в Радио Благоевград, на който за съжаление се радват в САЩ, поетът пожела до нова среща на всички - не "на крайчеца на лятото", а "на върха на есента".

До скорошни срещи, поете!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)