Време е за "Тартюф" по Молиер! - blagoevgrad.utre.bg

Време е за "Тартюф" по Молиер!

17 септември 2020, 16:51 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

Премиерата е тази вечер в 19.00 часа

Днес се проведе пресконференция на  Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград по случай премиерата на „Тартюф“ по Молиер – най-новото попълнение към репертоара на театъра. На срещата присъстваха директорът на театъра Маргарита Мачева и заместник-директорът по административните въпроси, които представиха част от творческия екип на представлението – режисьорът Дамян Тенев, сценографът Радостина Тодорова и актьорите Нено Койнарски, Ния Кръстева и Кънчо Кънев.

„За да надвиеш този свят, стани, какъвто той е...“ - с този цитат на Шекспир откри своето слово режисьорът  на „Тартюф“. Неговото решение за спектакъла не е да представи главния герой като злодей, а като светец, попаднал сред лицемерие и поквара, за когото единствен начин за оцеляване е да поеме от този свят и да се измени.

Модерната сценография и костюмите в спектакъла са дело на Радостина Тодорова. За  визуалната концепция на представлението тя сподели, че яркото, изкривено и гротескно  сценично пространство, заедно с цветните и деформирани персонажи, контрастират на фона на „небето“ – светло, леко, въздушно пространство, което живее заедно с героите на сцената.

„Това, че сме търсили и използвали модерни и ярки изразни средства, ще помогне на зрителите  да ни възприемат лесно и да припознаят реални съвременни образи“, допълни актрисата Ния Кръстева, която изпълнява ролята на Елмира в представлението.

Кънчо Кънев, който е в ролята на нейния съпруг Оргон отбеляза, че представлението стои с   ясна и категорична гражданско-обществена позиция: „Изкуството трябва да се занимава с   проблемите на обществото. Не просто да е атрактивно и забавно, но да имаи я сно поставени въпроси и да стои с твърда позиция по тях. Това е един от най-големите плюсове на нашата професия.

“Най-новото попълнение в трупата на Драматичния театър – актьорът Нено Койнарски, има  трудната задача да се превъплъти в самия Тартюф – най-известният лицемер в световната литература. Предизвикателството, с което се е сблъскал по време на репетиционния процес е метаморфозата, през която преминава героят –от светец и символ на доброто, до самото зло. Той успешно и въздействащо се справя с тази задача, като ще провокира зрителите да  си  зададат много въпроси, след като излязат от театралния салон. След първото представление в четвъртък и втората премиерна дата – 18.09., зрителите ще могат да гледат спектакъла „Тартюф“на 29.09.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета