Избрани Новини

Пиано трио "Георги Славчев“ (САЩ) – Дора и Анастас Славчеви с концерт в Гоце Делчев

Концертът е в рамките на Есенния фестивал "С музика и вяра в сърцето“

Пиано трио „Георги Славчев“ (САЩ) – Дора и Анастас Славчеви ще изнесат концерт в Гоце Делчев в рамките на IV-ия Есенен фестивал „С музика и вяра в сърцето“.

„Пианист от международен мащаб”, „Очарователно разностранен талант”, „От световния пиано елит” – това са някои от отзивите, с които пресата възхвалява музицирането на Георги Славчев. „Нещо повече, той не само свири на пиано, а същевременно се идентифицира с музиката, вдъхва живот на композициите и ги превръща по впечатляващ начин в изключително преживяване за слушателя”.

Лауреат на многобройни международни конкурси, носител на artist diplom от Cleveland Institute of Music, доктор на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анджелис, Георги Славчев концертира на три континента в най-престижни зали, включително в Карнеги хол. Солира на европейски и американски оркестри, в това число и на Кливландския симфоничен оркестър. Георги Славчев е обявен в САЩ за „чужденец с изключителни постижения в изкуствата” – признание за много малък процент изтъкнати артисти.

Георги Славчев композира вокални и инструментални пиеси, филмова музика, като използва традиционни акустични инструменти, както и най-новите електроакустични средства. Автор е на химна на Пловдив и е отличен с първа награда в конкурса за композиция „7/8”.

Пиано дуо „Дора и Анастас Славчеви“ започва концертната си дейност през 1977 г. Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те концертират с голям успех в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Куба, САЩ, Япония и др. Осъществили са повече от 100 световни премиери на български и чуждестранни произведения, повечето от които – посветени на дуото. Носители са на най-престижните награди за музикално изпълнителско изкуство („Кристална лира“ на СБМТД, „Кристален знак“ на СБК, „Златно перо“ на Радио „FM Classic“ и др.)

Вдъхновено от оригиналните пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано, семейство Славчеви представя този необикновен ансамбъл пред публиката от 2003 г. Впечатлени от широките възможности на музикалния изказ на един инструмент и насърчени от интереса и ентусиазма на слушателите, редица композитори създават и посвещават своите произведения на триото. Тази впечатляваща и забавна форма на камерно музициране е приета с бурни аплаузи в България, Германия, Полша, Русия, САЩ и др.

Публиката може да се наслади на тяхното изкуство от световна величина на 11 ноември (сряда) от 18:00 часа в залата на Неврокопската света митрополия, гр.Гоце Делчев. Вход свободен.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)