Община Петрич продължава изпълнението на инвестиционната си програма - blagoevgrad.utre.bg

Община Петрич продължава изпълнението на инвестиционната си програма

25 септември 2020, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Петрич

Приключиха ремонтите на улици в Тополница, Струмешница, Скрът и Коларово

Община Петрич продължава изпълнението на инвестиционната си програма за 2020 година, утвърдена с решение на Общински съвет.
От капиталовия списък за благоустрояване на уличната мрежа са приключили ремонтите на улици в селата Тополница, Струмешница, Скрът, Коларово. В Петрич вече е подменена проблемна улична решетка на ул.„Папульо“, предвидено е нови решетки да има на ул.„Драва“ и на ул.„Рокфелер“, изградени са изкуствени неравности (тип „легнал полицай“) за ограничаване на скоростта на три възлови места в града, както и осветление при тях. По проект е завършена и реконструкцията на три улици в село Първомай, които вече са с положена асфалтова настилка и нов водопровод. В процедура за избор на изпълнител е поръчката за благоустрояване и подмяна на водопровода на ул.„Самуилова крепост“ в село Ключ със собствени бюджетни средства, както и ул.„Цар Симеон“ в Петрич, за която са предвидени средства за подмяна на остарелия водопровод, цялостно асфалтиране и разширяване на кръстовището при ул.„Рокфелер“. Приключи реконструкцията, изцяло със собствени бюджетни средства, на двете кръгови кръстовища в града. Предстои единствено оформянето на „колелото“ в кръстовищата, така че да имат добър вид, да осигуряват и видимост. Възстановена е оградата на Гробищен парк – Петрич. По предложение на кмета бяха пренасочени средства за благоустрояването на свлечена от дъжда улица в село Дрангово, където ще бъде подменен също водопроводът, ще се изградят отводнителни съоръжения, за да се избегнат проблеми при дъждовно време. Има решение и за обезопасяване на кръстовището при новия път за Подгорието, инвестицията ще бъде на Община Петрич. Пътят ще бъде разширен, предложението е на кметовете от този район. Завършено е изграждането на главен клон на канализацията в село Кавракирово.

„Избран е изпълнител за нови сондажи при река Струмешница с цел обезпечаване водоснабдяването на Петрич и селата Митиново, Дрангово и Ръждак. Така в по-дългосрочен план ще обезпечим подаването на питейна вода. Допълнително през лятото беше подменен довеждащ водопровод към същите села /650 м/, както и водопровод на критична улица в с.Ръждак /210 м/“, каза кметът Димитър Бръчков.

Продължава работата и за възстановяване на подпорната стена в центъра на село Марикостиново. Има разрешение за строеж и ще започне реконструкцията на пътя от село Рупите към археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи“, средствата бяха отпуснати с постановление на МС. От фонд „Бедствия и аварии“ община Петрич очаква финансиране на първия етап за обект „Укрепване коритото на река Долнорибнишка“.

По отношение на инвестициите в образователната сфера, през годината бяха направени големи ремонти в ДГ „Детелина“, Петрич и ДГ „Иглика“, с.Кърналово, извършени са ремонтни дейности и в други детски градини, където това е било необходимо, за да се продължи общинската политика за подобрения в образователната инфраструктура. Завършено е изграждането на физкултурния салон на СУ „Св.Паисий Хилендарски“, с.Първомай, който предстои да бъде открит и въведен в експлоатация.

„Това се случва след години упорита работа в търсенето на вариант за финансиране на обекта. Получихме такова напълно безвъзмездно и съоръжението е факт“, припомни кметът. След цялостното обновяване по проект на дворното място на ДГ „Слънце“ Община Петрич със собствени средства ще ремонтира и оградата, това вече е заложено при актуализацията на поименния капиталов списък.

„Само искам да кажа, че с решение на мнозинството общински съветници беше актуализиран по неотложност именно част от списъка за капиталови разходи, където бяха добавени обекти, които следва да се случат в по-спешен порядък. За обектите, които отпаднаха от списъка, мога да кажа, че ги отлагаме във времето и със сигурност през следващата година ще бъдат също изпълнени“, увери кметът Димитър Бръчков. Той обяви, че Община Петрич е внесла в МОСВ три мащабни проекта - за пречиствателна станция за отпадни води на Петрич, за вътрешна канализационна мрежа на с.Кавракирово и за пречиствателна станция за отпадни води на с.Първомай. Очаква се отговор за финансиране на проектите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета