Избрани Новини

В Благоевград стартира инициатива "Памет и слава“ (снимки)

Проектът стартира с монтиране на осветление на 12 паметници и скулптурна композиция

В града и землището на Благоевград обектите на културното наследство по списък на Националния институт за недвижимо културно наследство са 120 на брой, общо в общината са 171.
В Благоевград се намират 87 архитектурно-строителни паметници, 19 исторически, 6 археологически, 3 групови архитектурно-строителни, 2 групови, 1 архитектурно-художествен, 1 исторически архитектурно-художествен, 1 художествен.
В община Благоевград има общо 9 обекта с национално значение, два от които са в  Благоевград, с местно значение общо - 44, 21 от които са в общинския център.

По идея на кмета на Община Благоевград инж.Румен Томов стартира инициативата ,,Памет и слава“ - монтиране на осветление на паметниците, намиращи се на територията на общината. Осветлението ще е постоянно и ще се стопанисва от институцията. Проектът стартира с монтиране на осветление на 12 броя паметника и скулптурна композиция в централна градска част:

1.Паметник на Гоце Делчев на пл.„Македония“

2.Паметник на Македоно-одринското опълчение „Майка България“ на пл.„Мите Марков“

3.Мемориал „Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“

4.Паметник на майор Иван Орлински в двора на храма „Въведение Богородично“

5.Паметник Христо Ботев на пл.„Народни будители“

6.Паметник на Ичко Бойчев в кв.„Вароша“

7.Паметник на Ильо войвода в кв.“Вароша“

8.Паметник на Георги Измирлиев на пл.„Георги Измирлиев“

9.Паметник на Димитър Благоев на пл.“Георги Измирлиев“

10.Скулптурна композиция „Движение“ на пл.„Георги Измирлиев“

11.Паметник на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“

12.Паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България на пл.„Георги Измирлиев“.
Осветените скулптури и паметници ще спомогнат много за формирането на естетична нощна атмосфера на площадното пространство и в парковете. Фокусът на инициативата ,,Памет и слава“, според градоначалника, е културно-историческите обекти, паметниците в града да възпитават стремеж към подражание и да ни напомнят историята и делото на видните български личности, дали живота си за Родината. Осветяването им ще бъде една провокация, преосмисляне и пренасяне в съвременността, порив към знанието. Другият съществен принос на тази инициатива е, че нощният облик на града и монтираното художествено осветление на паметницит, ще привличат вниманието на туристите и гражданите.
,,Вярвам, че благоевградчани ще оценят тази идея и проект! Важно е да помним и да отдаваме почит! Отношението към историята може да се демонстрира чрез съвременни художествено-изразни средства. И тази инициатива е доказателство за това“, каза инж.Румен Томов и добави, че за празника на Благоевград, 5-ти октомври, ще се пуснат.

Ето културно-историческите паметници и скулптурни композиции в Благоевград, на които е осигурено художествено осветление:

1. Паметник на Гоце Делчев на пл.„Македония“
- На площад „Македония“ в Благоевград е издигнат паметника на Гоце Делчев, чийто автор е Крум Дерменджиев. Той е открит на 2.08. 1955 год. след обявяването на национален конкурс от Министерството на културата. Височината на паметника заедно с постамента е 8 метра. Скулптурата е излята от бронз, а пиедесталът е от гранит. До днес остава един от символите на Благоевград.

2. Паметник на Македоно-одринското опълчение „ Майка България“на пл.„ Мите Марков“
- Паметник на Македоно-Одринското опълчение на площад “Мите Марков”, автор Борис Гондов, който е поставен 1979 г. Монументът е внушителен. Върху голяма площадка е поставен гранитен пиедестал с изсечени релефни фигурни на опълченци в цял ръст, а над тях е поставена бронзова фигура “Зовящата победа”.

3. Мемориал „ Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“
- Мемориалът "Делчев род" се намира в двора на църквата "Въведение Богородично" в Благоевград. Той е костница на рода на революционера Гоце Делчев. Открит е през 1980 година. Мемориалът представлява шест ниши с полукръгли абсиди с изградени мозайки с моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония.

4. Паметник на майор Иван Орлински в двора на храма „Въведение Богородично“
- Паметникът на майор Иван Орлински се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е командир на руския боен отряд, освободил Горна Джумая от османско робство през 1878 година.

5. Паметник на Христо Ботев на пл.„Народни будители“
- Паметникът на революционера Христо Ботев се намира се на пл."Народни будители" пред централния вход на Регионалния исторически музей. Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист.

6. Паметник на Ичко Бойчев в кв. „Вароша“
- Бюст-паметникът на Ичко Бойчев. Намира се на ул."Ичко Бойчев" в кв."Вароша", непосредствено пред Регионалния исторически музей - Благоевград. Христо (Ичко) Димов Бойчев е български революционер, горноджумайски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

7. Паметник на Ильо войвода в кв.“Вароша“
- Бюстът е отлян от бронз и поставен на гранитен пиедестал. Намира се в алеята срещу музея непосредствено до коритото на реката. Ильо Марков-Беровски/дядо Ильо Малешевски е особено популярен сред населението в Пиринския край като хайдушки войвода. Участва в Сръбско-турската война 1885 г., в Руско-турската война от 1877/78 г., в Кресненско-Разложкото въстание 1878/79 г. Добил е още приживе легендарна слава, а подвизите му са възпети в много народни песни. Автор на паметника е Калин Димитров. Поставен е през 1970 г.

8. Паметник на Георги Измирлиев на пл.„Георги Измирлиев“
- Бюст-паметникът на Георги Измирлиев-Македончето се намира на площада срещу сградата на Община Благоевград. Автор е професор Димитър Сотиров. Открит е през 2006 год. във връзка със 130 години от Априлското въстание и обесването на революционера.
“Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!” – на 25 години обесен в Горна Оряховица 1876 г.

9. Паметник на Димитър Благоев на пл.“Георги Измирлиев“
- Паметникът на Димитър Благоев се намира се на пл."Георги Измирлиев" между община Благоевград и ДТ "Н. Вапцаров". Негов автор е Борис Гондов. Открит е 1971 година. Дядото е патрон на Благоевград и основател на Българската социалдемократическа партия.

10. Скулптурна композиция „Движение“ на пл.„Георги Измирлиев“
- Скулптурната композиция на Павел Койчев, състояща се от трите фигури “Чакащите”, “Почиващата” и “Вървящият” е създадена през 1987 г.
Произведението, сътворено по времето на корпуса, е на Павел Койчев. Характеризира се с нетрадиционно скъсени пропорции на фигурите и липса на “реалистична точност” при създаване на човешки образи. Композицията е безспорно постижение на автора, както и за скулптурното мислене от последните десетилетия. Създадена е за свободното пространство пред жп гарата в града и случайно през 1992 г. е прехвърлена на сегашното й място. В момента Павел Койчев е сред най-популярните съвременни български скулптори, ценени както у нас, така и в чужбина, а негови проекти има по цял свят. През годините е работил с камък, дърво, пръст, говежда тор, стъкло, слама, метал, пластмаса, въжета и какво ли не още.

11. Паметник на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“
- Паметният знак от признателното население на Горна Джумая, който показва мястото и датата на посрещане на освободителните руски войски от ІV мариополски полк, предвождан от майор Иван Павлович Орлински - 12.ІІ.1978 г., се намира в градинката пред главния вход на стадиона. Близо до него, вляво от стълбите на стадиона, се издига внушителна скулптурна фигура на спортист в цял ръст с топка в дясната ръка. Неин автор е Крум Дерменджиев.

12. Паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България на пл.„Георги Измирлиев“
- Паметна плоча в прослава на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ жители на Благоевградска община, монтирана на пощенската палата, автор архитект Коста Сандев, син на ветеран от войната. Открит е през 2001 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов