Голямата награда "Акад.Марин Големинов" 2020 заслужи пианистът Веско Стамболов - blagoevgrad.utre.bg

Голямата награда "Акад.Марин Големинов" 2020 заслужи пианистът Веско Стамболов

29 септември 2020, 11:52 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Култура - Община Кюстендил

    Раздадоха наградите на конкурса "Акад.Марин Големинов"

Събитието се проведе в чест на 112-тата годишнина от рождението на големия български композитор

Голямата награда "Акад.Марин Големинов" 2020 бе връчена на пианистът Веско Стамболов.

Журито, което определи тазгодишния победител, бе в състав председател - акад.Георги Минчев, членове - проф.Пламен Джуров, проф.Боянка Арнаудова, проф.Павел Герджиков, Райчо Христов, Лили Големинова, Дима Укалска.

Квартет "Големинов", който през 2019 година бе удостоен с наградата "Златен квартет", изнесе концерт в Художествената галерия "Вл.Димитров - Майстора" в понеделник вечерта. Събитието се проведе в чест на 112-тата годишнина от рождението на големия български композитор Марин Големинов и се организира ежегодно от 2015 г. по инициатива на Музикално сдружение "Марин Големинов" и наследниците на Големинов, с финансовата и логистична подкрепата на Община Кюстендил.

Веско Стамболов е професор по пиано във Висшата консерватория „Лисеу“ в Барселона, носител и на "Кристална лира" за ярките му изяви през последната година, както и за представянето на Концерта за пиано и оркестър на Марин Големинов в три вечери в Шумен и София (в рамките на Софийските музикални седмици). Възпитаник на Националната музикална академия в София в класа на проф.Димо Димова и проф.Красимир Тасков, той е един от най-активно концертиращите български пианисти. Гастролира ежегодно на най-големите фестивали у нас, солист с неконвенционални и много издържани програми на различни български оркестри. Има специално отношение към музиката на Бах (Pianonews избира първия му диск с концертите на Бах за „Диск на месеца“. Осъществил е и първото интегрално изпълнение на концертите на Бах у нас) и към българската музика.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета