Уникална икона посрещат в строящ се храм в Гоце Делчев - blagoevgrad.utre.bg

Уникална икона посрещат в строящ се храм в Гоце Делчев

30 септември 2020, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Гоце Делчев

    Иконата е изработена в Йерусалим

Това е копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица.

Днес, в деня когато се навършват 21 години от първата копка на храм "Рождество Христово" в Гоце Делчев, в строящия се храм ще бъде посрещната уникална икона - копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица. Иконата е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е специално за новостроящата се черква "Рождество Христово" в Гоце Делчев. Уникалната икона е осветена в храм "Възкресение Христово" в Йерусалим и в базиликата "Рождество Христово" във Витлеем.
Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната. Иконописният й тип е „Одигитрия” – в превод от гръцки „Показваща пътя”. Благият образ олицетворява преминаването от греха към спасението. В лявата си ръка Младенецът стиска скиптър, символ на власт, а с дясната - изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата.
Посрещането на копието на тази чудотворна икона в Гоце Делчев ще бъде днес от 17.30 часа в храм "Рождество Христово". След като иконата бъде поставена в нейния нов дом, ще бъде отслужена вечерня по повод предстоящия на следващия ден празник Покров на Пресвета Богородица.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета