Избрани Новини

Отбелязваме Международния ден на ненасилието

На 2-ри октомври е роден Махатма Ганди

България и международната общност отбелязват Международния ден на ненасилието – 2 октомври. На тази дата е роден Махатма Ганди. Страната ни е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври се обявява за Международен ден на ненасилието.
С тази инициатива ООН потвърждава значението на идеите на Махатма Ганди в нашата съвременност – за изграждане на свят без насилие, основан на разбирателство и сътрудничество между държавите и народите.
През юли 2017-та година правителството прие План за действие за периода 2017-2018 г. за изпълнение на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Заложените мерки и дейности целят предприемането на адекватни и навременни действия от страна на органите за закрила и ангажираните институции и организации за превенция на насилието и подобряване на взаимодействието между тях. Изпълнението на плана цели да повиши информираността на децата за това как работи системата за закрила и как могат да сигнализират отговорните институции. Специален акцент е поставен върху мерките за превенция и противодействие на училищния тормоз между учениците и включването им в спортни занимания като възможност за предотвратяване на агресията и насилието. Предвидени са обучения за специалистите, които работят с тази група деца, повишаване на капацитета на отговорните институции и осигуряване на специализирана приемна грижа за деца, преживели насилие.
Темата за ненасилието е основен акцент в работата на Националната мрежа за децата, като нейната концепция е, че преодоляването на агресията, тормоза и насилието изисква системен подход, взаимодействие между институциите и всички, които имат отношение по темата, мониторинг на постигнатите резултати и популяризиране на добрите практики.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)