Избрани Новини

110 години от рождението на Ванга (видео)

Родена е на 3 октомври (или на 31 януари) 1911 г. в Струмица

Днес Петрич отбелязва 110 години от рождението на Ванга. Всъщност Пророчицата е празнувала рождения си ден два пъти в годината - на 3 октомври и на 31 януари.

Защо се е получило това?
"Датата (3 октомври) е записана в нейния паспорт. Знаем и още една дата - 31 януари, която също се смята за рождения й ден. Леля Ванга не е имала нищо против да получава поздрави и на двете", твърдят от музея.

Вангелия (Ванга) Пандева Гущерова, известна като баба Ванга, леля Ванга, Петричката врачка или Ванга гледарицата е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава, и че е притежавала дарба да предсказва бъдещето.

Родена е на 3 октомври (31 януари) 1911 г. в Струмица в семейството на активиста на ВМОРО Пандо Сурчев. Майка ѝ умира, докато тя е невръстно дете, а баща ѝ е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.
Постепенно започват да ѝ приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.
Приписваните ѝ необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.
През последните години от живота си тя финансира построяването на параклиса „Св.Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия.
Ванга умира на 11 август 1996 година.
На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич на 27 октомври 2012 година, проведена по повод 100-годишнината от освобождението на града от османска власт, на Ванга посмъртно е присъдено званието Почетен гражданин на Петрич.

Известна по целия свят като едно от чудесата на България, тя помага на нуждаещите се дори и след смъртта си. Както е казвала: "Човек си идва с името и има задача на този свят" - Вангелия означава "блага вест" и до днес хората се надяват да получат нейната благословия.
Ако искате да се докоснете до живота на баба Ванга и да усетите нейния дух, Къща "Ванга" в Петрич ви очаква!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов