Две са наградите за най-едра ябълка на Празника на плодородието - blagoevgrad.utre.bg

Две са наградите за най-едра ябълка на Празника на плодородието

03 октомври 2020, 17:23 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Кюстендил

    Най-тежка е ябълката на НЧ "Просвета 1920“ – 638 грама

  • Снимка:
    Община Кюстендил

  • Снимка:
    Община Кюстендил

  • Снимка:
    Община Кюстендил

  • Снимка:
    Община Кюстендил

  • Снимка:
    Община Кюстендил

  • Снимка:
    Община Кюстендил

  • Снимка:
    Община Кюстендил

Първо място по обем спечели НЧ "Съгласие 2007“ - Жабокрът – 119,8 мм

Двама са победителите, спечелили тазгодишната наградата за най-едра ябълка на „Празника на плодородието 2020“. Първо място по обем спечели НЧ „Съгласие 2007“, с. Жабокрът – 119,8 мм, а най-тежка ябълка - НЧ „Просвета 1920“ – 638 грама.

Носителите на наградата Златен печат за най-активно участие в миналогодишните празници, организирани от община Кюстендил са: първо място за НЧ „Славчо Темкин 1911“, с.Драговищица, второ място - НЧ „Отец Паисий 1928“, с.Багренци и НЧ „Спасовица 2008“, с.Николичевци, трето място - НЧ “Просвета 1920:, с.Граница. Те получиха плакет и парична награда от Община Кюстендил, връчени от кмета Петър Паунов.

Бяха раздадени и грамоти за участие на всички читалища, които показаха красиво украсените с плодове и зеленчуци щансове.

Официални гости на днешния празник бяха Петър Паунов - кмет на общината, Виктор Янев - областен управител на Кюстендил, Михаела Крумова - председател на Общинския съвет, проф. д-р инж. Мартин Банов - председател на Селскостопанската академия в София и Илияна Кришкова - директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Празникът на плодородието бе открит в Кюстендил с представяне на 10 сорта ябълки от най-адаптивните към стресови ситуации, отглеждани от Института по земеделие. На техния щанд можеше да се видят над 100 сорта ябълки. През тази година стълбата е част от визията на празника, защото е високосна година.

Част от празничната програма бе и кулинарната демонстрация на Дешка Кротева, която презентира характерните за с.Горно Драглище „тиганици“, по нашему – мекици. Също така разкри тайните на приготвянето на пърженица със зелени домати пред всички кюстендилци и гости на празника, разказвайки тънкостите в готвенето по атрактивен начин.



Коментари (1)

Потребител
mitoko
A z nai-edra cica?
04 октомври, 06:27 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета