Избрани Новини

На своя сесия Общинският съвет раздаде почетни звания

Присъдиха "Почетен гражданин на Благоевград" на доц.Атанас Дафинов

Тържествена сесия на Общински съвет - Благоевград по повод 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество и присъединяването им към Майка България се състоя днес от 11:30 часа. Заседанието се проведе в зала „22-ри септември“.
Кметът на община Благоевград, инж. Румен Томов изнесе приветствено слово. Председателят на Общинския съвет Андон Тодоров и общинските съветници Кирил Илиев, д-р Владимир Пандев и Иван Ризов приветстваха с празника съгражданите си и присъстващите в залата.
Специалeн гост на тържествената сесия бе Негово Вископреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим.
С решение на Общинския съвет се присъжда званието „Почетен гражданин на Благоевград“ на доц.Атанас Дафинов за принос в развитието на българското изкуство, култура и наука. Званието се присъжда посмъртно.
На основание чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА, т. 2.1.2 във връзка с т. 2.3.1 от Правилник за отличията на Община Благоевград за принос в развитието на Община Благоевград и по повод 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България с почетен знак на Община Благоевград се удостояват бившите кметове Георги Кехайов, Захари Донев, Елиана Масева, Костадин Паскалев, Лазар Причкапов, Атанас Камбитов.
Кметът инж.Румен Томов връчи почетния знак на присъстващите на тържествена сесия Захари Донев и Лазар Причкапов.
Съгласно заповед на кмета с Почетена грамота за принос в развитие на здравеопазването в Община Благоевград и в областта на опазване на психичното здраве на населението, и послучай 65-годишния юбилей се награждава д-р Николай Янакиев, който е специалист-психиатър и дългогодишен управител на Центъра за психично здраве - Благоевград.
Стипендия „Пети октомври – 2019/2020г“ се предоставя от Община Благоевград на ученици, класирани на първо място на национални и международни конкурси и състезания в областта на науката, изкуството и спорта.
1. Категория „Спорт“ :
Денислав Койков, ученик в СУИЧЕ „Св.Климен Охридски“; Владислав Цветков, ученик в ПГИ“Иван Илиев“;
Стефани Василева, ученичка в НХГ „Иван Василев“;
Калина Захариева, ученичка в НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“; Николай Ангелов, ученик в Единадесето ОУ “Христо Ботев“
2. Категория „Наука“:
Димитър Лазаров, ученик в ПМГ „Акад. С.П.Корольов“;
Антонио Георгиев, ученик в ПМГ“Акад. С.П.Корольов“
3. Категория „Изкуство“:
Александрина Механджийска, ученичка в НХГ“Св.Св.Кирил и Методий“;
Петя Стойчева, ученичка в Пето СУ „Георги Измирлиев“;
Боян Георгиев, ученик в Пето СУ„Георги Измирлиев“.
Кметът на община Благоевград инж.Томов и д-р инж.Павлова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, връчиха пластиките-стипендия „Пети октомври“. Стипендията се предоставя в продължение на 12 месеца в размер на 100 лв. месечно, считано от октомври 2020 г.
Общинският съвет взе решения по 6 точки от определения дневен ред. Съветниците дадоха съгласие за отпускане на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии за целеви групи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов