Избрани Новини

Благоевградската общественост празнува 108-годишнината от Освобождението на Горна Джумая (снимки)

Бе осветена паметната плоча на генерал Спас Георгиев

Благоевградската общественост даде началото на отбелязването на 108-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, и присъединяването им към Майка България.

Тържествената програма започна от 09.00 ч. в Двора на храма „Въведение Богородично“, с освещаване на паметната плоча на генерал Спас Георгиев, от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и откриването й.
Събитията продължиха на площад „Македония“, с ритуал по издигане на националното знаме на Република България, участието на военно формирование 26 400, както и на представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Отслужен бе тържествен молебен за здраве и благоденствие на българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
Кметът на община Благоевград, инж. Румен Томов, изнесе слово по повод днешния паметен ден: „…5-и октомври е дата, белязана с особен смисъл – изстрадана в петвековно робство, силно желана и смело отстоявана. Затова за нас остава - да помним! Длъжни сме да помним! Наша отговорност е да помним! Вечна да е паметта на героите, дали живота си за майка България!“
След приветственото слово, тържествената програма продължи с ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев.
В знак на почит и признателност, венци и цветя, бяха положени на паметника на майор Иван Орлински и на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“, намиращ се на площад „Мите Марков“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)