Честванията за празника на Благоевград бяха през целия ден - blagoevgrad.utre.bg

Честванията за празника на Благоевград бяха през целия ден

06 октомври 2020, 16:50 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Проведе се преглед на реплики на бойните знамена

Честванията за празника на Благоевград радваха жители и гости на града през целия ден. 

Кулминацията на събитията по повод 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество и присъединяването им към Майка България бе посрещането на президента на Република България Румен Радев.
Той бе посрещнат с бурни аплодисменти, с военни почести от офицери сержатни и войници, след което се качи на сцената за речта на кмета на община Благоевград. Инж.Румен Томов приветства президента, Неврокопския митрополит Серафим, жителите и гостите на града и продължи с тържествено слово: “На днешната дата през 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая.
Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска и освобождават днешния Благоевград.
Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.
Вече 108 години днешният ден е тържество на единството на народ, дръзнал да се бори за свободата на Отечеството. Историята е доказала, че българския дух е силен и несломим, и не трябва да забравяме, че сме длъжни пред онези, които влизаха безстрашно в бой за Родината“. Кметът акцентира върху завета, който всеки трябва да носи в сърцето си, от горди и непокорни българи. Тяхната памет трябва да се почита и помни, да се запази идеала и вярата за свободна и достойна България. „Силна държава се гради със смелост и дръзновение, с отстояване на ценностите и независимостта, с воля за свобода на духа и самоуважението, с единство на народ и държава!
Честит празник, Благоевград! Честит празник, Пиринска Македония!
Честит празник, България!“, завърши патриотично инж.Томов.
Президентът изрази благодарност към кмета на община Благоевград за поканата да бъде гост  като добави, че за него е чест да сподели тържествата, с които градът отбелязва „една светла за цяла България годишнина.“
“Балканската бойна бе венецът на героичните усилия на нашия народ за освобождения и национални обединения. Мечтата на всички е да заживеят заедно, в едно общо свободно Отечество. Цената на победите, на борбата за независима и обединена България е висока. На бойните полета остават живота си хиляди доброволци, мобилизирани от цялото българско землище. Днес, когато отправяме тържествени слова, нека склоним глави в знак на почит и благодарност към храбрите и достойните – за тяхната безпределна любов и саможертва за България.“ Той пожела здраве, сили и успехи и запазване на духа, паметта и традициите на красивия и борбен край.

Тържествената програма продължи с преглед на реплики на бойните знамена с участието на Национално дружество „Традиция“. На сцената се качи емблемата на Благоевград ансамбъл „Пирин“ и невероятните групи „Мистик“ и „Сигнал“.

Празничната програма завърши със зрелищно огнено и светлинно шоу, което се изпълнява, сливайки древните традиции с иновативни техники. Уменията в различни стилове като въртене на огнен пой, драгън стаф и други заплени и впечатли жителите и гостите на града.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета