Днес е Световен ден срещу смъртното наказание - blagoevgrad.utre.bg

Днес е Световен ден срещу смъртното наказание

10 октомври 2020, 09:02 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    news.ibox.bg

В България то е премахнато от 10 декември 1998 година

Смъртното наказание е налагането на смърт като наказание за дадено престъпление в резултат на съдебен процес. Някои юрисдикции, прилагащи смъртното наказание, ограничават прилагането му до малък брой тежки престъпления, най-вече измяна и убийство. Исторически, а в някои системи и днес, смъртното наказание е използвано и при по-широк кръг престъпления, включително кражба и грабеж.

Макар и в миналото смъртното наказание да е съществувало в практически всички общества, днес то се използва активно само в 58 държави, като в 95 е премахнато, а останалите не са го прилагали от началото на 21 век или го разрешават само при изключителни обстоятелства, като състояние на война. В много страни използването на смъртното наказание е предмет на остри спорове. Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза. В България то е премахнато от 10 декември 1998 година.

Все пак, 60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите страни с най-голямо население (Китай, Индия, Съединените американски щати и Индонезия). През 2008 година тези държави гласуват против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание.Коментари (1)

Потребител
mitoko
A TREBVA DA SE VYRNE. OAKTO A OTMENENO ILI ZAMRAZENO, BROQT NA TEJKITE PRESTYPLENIQ CHUVASTVITELNO NARASTNA.
PO-DOBRE RAZNITE IZRODI DA BYDAT PREMAHNATI OT OBSHTESTVOTO.
10 октомври, 16:16 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета