Избрани Новини

С двудневен празник зарадва хората СНЦ "МИГ Струма – Симитли, Кресна, Струмяни“

Имаше изложение, концертна програма и опознавателен тур

За два дни центърът на Симитли се оживи от първия празник на СНЦ „МИГ Струма – Симитли, Кресна, Струмяни“, във връзка с изпълнението на Стратегията РД 5047/ от 03.05.2018г. от СВОМР.
Събитията започнаха вчера в 17:00 часа с официално откриване на празника. Офис на открито очакваше всички, които се интересуваха, за да получат по-подробна информация за Местната инициативна група и възможностите, които предоставя. Представени бяха местни производители от трите общини. Богата изложба „Вкусната Струма“ на традиционни ястия, на някои от които направиха демонстрация – приготвянето на качамак и избиването на масло от мляко, бе подредена на площада пред сградата на Общинска администрация - Симитли. Изложбата „Кукерница“ показа кукерски маски, тъй като те са много характерни за Община Симитли. Голямо веселие имаше през цялото събитие. Първият ден завърши с фолклорен концерт с участието на местни певчески и танцови състави от трите общини. Участие взеха ЖПГ „Синаница“ и МФГ „Синаница“ към НЧ „Култура 1932“ – Кресна, ЖПГ към ансамбъл „Мрамор“ – с.Илинденци, ЖПГ към НЧ „Гоце Делчев 1958“ – с.Черниче, ЖПГ „Детелина“ към НЧ „Св.Климент Охридски 1922“ – Симитли, МФГ „Веселие“ – Симитли, ДТС „Изворче“ към НЧ „Св.Климент Охридски 1922“ – Симитли и ансамбъл „Веселие“.
Днес, на втория ден от празника на СНЦ „МИГ Струма – Симитли, Кресна, Струмяни“, се проведе опознавателен тур „По гънките на времето“, като бяха представени забележителностите в трите общини. В залата на читалището бе проведен и тематичен форум „Възможности за финансиране на иновативни идеи и проекти в сферата на туризма чрез Стратегията за ВОВР на МИГ "Струма – Симитли, Кресна и Струмяни"
На празника бяха поставени и благотворителни кутии, в които се събираха средства в помощ на учителя от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград Гергана Деренцева, която има нужда от финансова помощ за спешна медицинска интервенция. Здравето й е разклатено и критично от туморно образувание в мозъка със следоперативни усложнения, което налага извършване на нова спешна медицинска интервенция в болница в Турция. Сумата, която се събра от кутиите, поставени на площада в община Симитли, е 2 000 лв.
Всеки, който желае и има възможност, може да дари средства под мотото „ЗАЩИТИ ГЕРИ“ по банкова сметка: BG94UBBS88881000968574, Банка ОББ – Благоевград, в BGN.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов