Избрани Новини

Държавен архив - Кюстендил традиционно връчи своите грамоти (снимки)

Наградиха изявени кюстендилци като дарител, читател и приятел на архива

Държавен архив – Кюстендил връчи грамоти в категориите „Читател на 2019 г.“, „Дарител на 2019 г.“ и „Приятел на архивите за 2019 г.“
Във връзка с епидемичната обстановка в страната и разпространението на COVID-19, и със спазването на противоепидемичните мерки, за първи път Отдел „Държавен архив“ – Кюстендил отбеляза Празника на българските архивисти, като проведе традиционното награждаване без публика, а само в присъствието на местните медии.
Началникът на архива Петър Шейков запозна присъстващите с професията „архивист“ и с по-интересните документи, които се съхраняват в Държавен архив, както и с дистанционните начини за достъп до архива чрез интернет страницата на Държавна агенция „Архиви“, фейсбук страницата на ДАА и Информационната система на държавните архиви, след което пристъпи към връчването на грамотите.
Грамота „Читател на 2019 г.“ за втори път получи колегата от Регионален исторически музей – Кюстендил Антон Венев, който е с най-много посещения и прегледани архивни документи в читалнята на Държавен архив – Кюстендил през 2019 г. Началникът на архива му подари едно съвместно издание на Държавна агенция „Архиви“ с турските държавни архиви „Мустафа Кемал Ататюрк и българо-турските отношения в документи (1913–1938)“.
Грамоти „Дарител на 2019 г.“ бяха връчени на художничката Илона Захариева, бивш директор на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил с дарени лични документи, обособени във фонд от личен произход, и на Милка Каблешкова, която дари проекти и др. за построяване, преустройство и надстрояване на централната градска минерална баня („Чифте баня“) в Кюстендил от 1909, 1936, 1943 г., обособени в частично постъпление.
Милка Каблешкова изненада с ново дарение Държавен архив – Кюстендил: Правилник за експлоатацията на Кюстендилските минерални бани „Чифте“ и „Дервиш“ и химическия състав, физиологическото действие на минералната топла вода от 1923 г. Тя подари екземпляр от книгата на съпруга си Недко Каблешков „Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил. 1960–1993“, издадена през 2013 г.
С грамоти „Приятели на Архивите за 2019 г.“ бяха удостоени директорът на Общински театър – Кюстендил Чавдар Ненов, който оказа съдействие на архива при организирането на изложбите „Юлското утро на кюстендилския рок“ (2015), „Седмица на ретромодата“ (2018) и „Историята на Полицията в Кюстендилско“ (2019) и най-старото училище в града, което има богат фонд в Държавен архив – Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Кюстендил в лицето на директора Мариана Панчева и началните учители Димитрина Стоилкова и Денка Костадинова, които през 2019 г. организираха посещения на ученици от четвърти клас в архива.
Чавдар Ненов и Мариана Панчева получиха и компактдиск – електронен вариант на албум „България и Европа“ с уникални и ценни документи, снимки, карти и гравюри, съхранявани в Централния държавен архив, Държавния военноисторически архив и държавните архиви в областните центрове, които проследяват европейското политическо, икономическо и културно влияние в България от Средновековието до средата на ХХ в.
За финал на събитието началникът на архива каза, че предвид предприетите противоепидемични мерки няма експонирана изложба на документи, но е подготвена видеопрезентация и качена на страницата на Архива във Фейсбук на тема: „Авторали „Осогово“ – Кюстендил“ със снимки и документи от фонд № 885 „Стоименов, Костадин Сотиров (1930–1998)“. Авторът на видеото е главен експерт Рилка Петрова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов