Избрани Новини

АУБ проведе четвъртия си хекатон HackAUBG - Digital Space

Темата бе "Environmental Sustainability" /"Екологична устойчивост"

HackAUBG - Digital Space е четвъртият по ред хакатон, т.н. маратон по програмиране, организиран от клуба по технологии и предприемачество към АУБ - The Hub и община Благоевград, като е първият, проведен едновременно онлайн и на място в университета.

В хакатона участваха общо 9 отбора. Задачата на всеки един от тях бе за 48 часа да създадат идея и прототип на технология, която решава социален проблем по определена тема, която, по традиция на състезанието, се обявява не предварително, а на откриващата церемония на хакатона в петък. Тази годината темата бе "Environmental Sustainability"/"Екологична устойчивост". Отборите работят почти денонощно през уикенда, за да разработят технологично решение за проблем по темата, помагат им набор от ментори - специалисти от различни сфери на ИТ, работещи в фирмите-спонсори на събитието. Те им дават насоки за това как да  реализират идеята си на практика и как да я представят на журито. В края на маратона всеки отбор прави презентация на своя "бизнес план", която съдържа обяснение защо са избрали именно тази идея, каква би била реализируемостта на проекта, какво технологии са използвали и защо, демо на приложението/сайта/програмата/платформата и отговарят на серия въпроси от журито, което се състои от професори по компютърни науки и бизнес мениджмънт от АУБ и професионалисти от сферата на ИТ в България.

Печелившите проекти тази година бяха следните: първо място - мобилно приложение, което предоставя звуци от природата, като приходите от него отиват директно за подпомагане на инициативи за опазване на околната среда; второ място - онлайн платформа за организиране на локални групи за почистване на райони в даден квартал, включващо система за разпознаване на вид боклук на снимка чрез изкуствен интелект, трето място - професионална програма за оптимизация на поръчването и използването на еднократните продукти в болници и други големи учреждения, които са масови замърсители на околната среда. Наградите включваха парична награда: първо място - 550 лв, второ място - 300 лв, трето място - 150 лв, както и персонализирани суичъри, тениски и чаши с дизайна на събитието.

Имаше участници освен от АУБ, така и онлайн от над 5 града в България, както и Албания и Португалия. Успяха да се адаптират към сериозната ситуация и да създадат това необикновено по стил събитие въпреки ограниченията, наложени поради вируса, което за всички студенти в клуба е един изключително голям повод за гордост. Част от събитието бе и подаряването на дрон на случаен член от публиката. Участниците в томболата, които бяха коментирали и споделили пост в инстаграм страницата на The Hub, бяха 566.
Това е част от програмата на Oбщина Благоевград в подкрепа на ИТ сектора и в подкрепа на развитието на младите хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов