Избрани Новини

Представят изложба "Петрич – крайграничният камък на България

Ще се състои Кръгла маса "95 години Петрички инцидент – Необявената война между Гърция и България“

В чест на три важни исторически годишнини, Община Петрич ще направи съпричастни съвременните поколения към славното историческо минало на Петрич.
На 22 октомври (четвъртък) от 11:00 ч. ще бъде открита изложба на тема „Крайграничният камък на България - 100 години Петрички окръг /1920-1934 г./“. 16 тематични табла ще бъдат разположени на градския площад в Петрич. В церемонията за откриването на историческата експозиция ще вземат участие кметът на община Петрич Димитър Бръчков, доц. д-р Михаил Груев - председател на Държавна агенция „Архиви” и директорът на Историческия музей.

Същият ден от 12.00 ч. в двора на Четвърто основно училище „Христо Смирненски“ ще започне кръгла маса на тема „95 години Петрички инцидент - Необявената война между Гърция и България“. За събитията отпреди 95 години с факти и анализ ще говорят доц. д-р Михаил Груев - председател на Държавна агенция „Архиви”, доц. д-р Георги Николов - председател на Македонския научен институт и преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”, доц. д-р Наум Койчев - преподавател в СУ „Св.Климент Охридски” и заместник-председател на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, доц. д-р Александър Грабенаров от Института за исторически изследвания към БАН. Модератор на кръглата маса ще бъде Иво Точевски, преподавател по история в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов