Избрани Новини

Камерна опера - Благоевград участва във фестивал

Вторият фестивал на камерната опера е в София

Днес от 19 ч. в НДК – зала Люмиер, Камерна опера - Благоевград, с медийното партньорство на БНР, ще представи операта "Парадокси". Представлението е част от Втория фестивал на камерната опера, който се провежда в София.
„Развод“ , „Крадецът“, „Подаръците“ са три едноактни опери от Парашкев Хаджиев по мотиви от разкази на О Хенри. Либрето Петко Райков, диригенти – Светослав Лазаров, Светлана Галианова, сценограф – Манол Стоянов, режисьор – Петко Бонев, участват Венера Мелеки, Таня Радева-Лазарова, Георги Димитров, Пламен Кумпико.
РАЗВОД
Затънтено градче в щата Тенеси. Жега. Мировият съдия Бинаджа Уидъп седи в кабинета си бездействащ и скучаещ. Завършил два доктората и специалист в областта си, мечтае за кариера на съдия в Чикаго, в Ню Йорк или поне във Вашингтон. Там има дела, които предизвикват вниманието на медиите, дела, покрай които се шуми. Разводи за по 500 000 долара! А той стои в провинцията и само лулата му е събеседник.
Чука се!
Невярвящ, че някой се нуждае от услугите му, Бинаджа приема Ранси и Ариела Билбро, които се нападат взаимно и искат развод. Най-сетне малко разнообразие и екшън в скучното ежедневие на съдията!
Разводът се присъжда, като Ранси трябва да плати съдебна такса от пет долара, които той веднага плаща. Ариела обаче иска издръжка. Бинаджа счита иска за законен и отсъжда сумата от пет долара. Ранси Билбро останал без пари, моли за отсрочка до другия ден.
През нощта маскиран, Ранси издебва съдията и заплашвайки го със смърт, му отнема петте долара. На сутринта при следващото заседание на съда Ранси и Ариела осъзнават колко много се обичат и искат да бъдат отново оженени. За целта трябва да се плати таксата от пет долара, които съпругът с радост плаща. Бинаджа Уидъп като че ли познава тези пет долара отнякъде....Но какво ли не се случва в живота!
Ариела и Ранси са отново заедно, а съдията е щастлив от свършената работа.

КРАДЕЦЪТ
Спалнята на Хари Хигинс. Той спи.
Предпазливо, оглеждайки се, в къщата се промъква крадецът на дребно Кристофър.
Докато търси и рови, стопанинът се събужда. Кристофър го заплашва с пистолет да вдигне ръцете си, но той вдига само едната, като обяснява, че има остра форма на плексит. Крадецът е заинтересован и се осведомява за плексита на Хари, защото и той страда от същото. От дума на дума, двамата споделят какви лекарства и форми на лечение са опитали, като установяват, че нищо не помага и се сприятеляват. Крадецът кани стопанина в близкия бар, за да полеят новото приятелство.

ПОДАРЪЦИТЕ
Двама много бедни и въпреки това все още много влюбени съпрузи в навечерието на Рождество Христово.
В очакване на любимия си Джим Дела е нещастна, че спестените долар и трийсет цента няма да й стигнат за подарък. Тя решава да продаде красивата си и дълга коса, за да може да му купи с парите верижка за часовник, тъй нужна на съпругът й. През това време Джим се връща и учуден от отсъствието на любимата, която винаги го посреща на вратата, предчувства радостта, която ще достави на жена си с подаръка, който й е купил.
Дела се връща. Джим е изненадан и тъжен от това, че тя е отрязала красивата си и дълга коса. Дава й подаръка си. Красивата и тъй желана от Дела диадема за коса, която вече не може да използва. Дела му дава верижката за часовник, но тя не може да му послужи. Джим е продал часовника си, за да купи диадема на любимата. Двамата слагат подаръците под елхата и са щастливи, защото имат най-големия подарък – любовта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов