Избрани Новини

Хората под прага на бедност ще получат ваучери по 120 лв.

Над 2 млн.пенсионери ще получават надбавки до март

 Над 2 млн.пенсионери ще получават надбавки до март. Тези 50 лв. са за лекарства или подсилване на здравната система. Това съобщи пред „Канал 3“ социалният министър Деница Сачева.
„Максималният осигурителен доход, който е 3 хиляди лева и няма да се промени  догодина, се умножава по коефициента 1, 2 и за 40 години показва, че максималният размер на пенсията трябва да бъде 1440 лв. Така ще бъде възстановена една справедливост. С предложението си да увеличи минималната пенсия на 300 и с тези 1440 ще запазим съотношението от 4,8, което съществува и сега – както е било между 250 и 1200 лв.", каза още тя.
Деница Сачева съобщи, че ще предложат от 1 юли пенсиите да се индексират по швейцарското правило с около 5 %. Правителството ще предложи за тези с пенсия от 300 лева до 369 лева и са в уязвимо положение през април да получат еднократни ваучери от 120 лева за хранителни продукти.
Парите най-вероятно ще дойдат от резерва като министъра опроверга твърденията, че се теглят заеми, за да се финансират детските добавки и пенсиите. До момента по схемата 60/ 40 са се ползвали държавни средства, но предстои да се изтегли заем от ЕК по инструмента „Sure“ и тогава ще бъде освободен 1 милиард, с които мерките могат да се финансират.
"Нашата система за социално подпомагане има достатъчно възможности за подкрепа на уязвимите семейства. За първи път ще има пакети и за новородени в бедни семейства – с памперси, санитарни материали и храна. Деца до 3 г. преговаряме с ЕК за социално подпомагане чрез детска кухня", заяви министърът.
"Над 470 000 души от бедни семейства ще получат хранителни продукти в зимния сезон“, допълни тя.
„Дефицитът в НОИ не е от вчера, но бяха предприети редица усилия - беше увеличена пенсионната възраст и затова в момента бюджетът на НОИ зависи все по-малко от държавния бюджет. Реформите трябва да продължат. Трябва да продължава да се увеличава пенсионната възраст и да изсветляваме осигуровките, да се осигуряват на реалните пари, които получават.“, каза Сачева.
„Намаляване на ДДС-то е спасило голяма част от сектора на заведенията от фалити. Има желание за намаляване на данъка и върху доставките на храни. 800 лв. стана минималния осигурителен доход в този бранш, почти 1/3 от работещите в този сектор работят на светло, намалиха се и възможностите за фалити и масови уволнения", завърши Деница Сачева. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)