Избрани Новини

Параклисът на високия хълм край Крупник има храмов празник

Курбан за здраве бе раздаден на всички за вкъщи

На една от най-високите точки в община Симитли ежегодно отбелязват църковния празник Св.Йоан Рилски.
На 19 октомври църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен жител. По традиция местните в Крупник дават жертвени животни за курбан за празника и се събират край параклиса в местността Градище край селото, където свети голям кръст.
Тази година общи трапези и курбан нямаше. Отец Величко отслужи водосвет в църквата "Св.Архангел Михаи"л в Крупник, а курбан за здраве бе раздаден на всички за вкъщи.
Параклисът, наречен на Св.Иван Рилски Чудотворец, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. И днес в местността Градище личат останките от крепостните зидове и от кулата на крепостта. Историята също разказва, че в параклиса е имало пожар, при който всичко е изгоряло с изключение на иконите, на които хората идват да се помолят за здраве.
Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с кмета на с.Крупник Иванка Чакалска и кмета на с.Сушица Георги Митрев посетиха святото място и запалиха свещица за здраве.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов