Избрани Новини

"Азбучни послания – фестивал на българските азбуки“ провеждат в Кюстендил

На 31.10.2020 г. ще се състои демонстрация на печат на Гутенбергова преса

Регионална библиотека ‘Ем Попдимитров” - Кюстендил посвещава седмицата преди 1 ноември – Денят на народните будители на българската писменост, просвета и култура. Тя ще се проведе от 26.10 в 10:00 ч. до 31.10 в 16:00 ч.

През тази седмица всички ученици от основните и средни училища на Кюстендил ще имат възможността чрез образователни ателиета да се запознаят с графичните системи на глаголицата, кирилицата и история на писмеността, както и да пробват различните методи на писане на нашите предци - върху пясък, с перо, дори да се докоснат по пишеща машина от близкото минало.
На 31.10.2020 г. ще се състои демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Пресата е копие на оригинала от 15 век и е изработена от Диан Павлов-Джими, създател на Творителница "О'Писменех!" - Плевен. Той е автор и на изложбата "Преди Гутенберг и след това"
Главната цел на проекта е да повиши интереса и познанието на децата от Кюстендил към ролята и значението на българските азбуки – глаголица и кирилица, за оцеляването на българския дух през вековете, да засили убеждението, че писмеността е едно от най-важните достижения на човечеството.
Проектът „Азбучни послания - фестивал на българските азбуки” се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)