Избрани Новини

Fibank подписа споразумение с Фонд на Фондовете за отпускане на гарантирани кредити с възможност за предоставяне на лихвена субсидия

С цел подпомагане дейността  на малките и средни предприятия в страната в икономическата криза, свързана с пандемията от COVID-19, Fibank (Първа инвестиционна банка) подписа споразумение за портфейлна гаранция с Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на Фондовете). Документът беше подписан на 23.10.2020 г. от г-н Никола Бакалов, Главен изпълнителен директор (CEO) на Fibank и г-н Чавдар Златев, Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на банката, а от страна на ФМФИБ бе Изпълнителният директор г-н Александър Георгиев.
Новият инструмент се нарича „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ и е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г. Неговата цел е да улесни достъпа на българските компании до финансиране за преодоляване на негативните ефекти, породени от моментната икономическа ситуация в страната. Кредитите ще бъдат отпускани при изключително благоприятни условия -  намаление от минимум 25% от стандартните изисквания за обезпечение или от цената на кредита, като е възможно прилагането и на комбиниран подход. Освен гаранционно покритие по кредитите, Инструментът предвижда и предоставяне на лихвена субсидия към крайния клиент при определени условия. Гаранциите по схемата са безплатни за кредитополучателите.
Компаниите могат да разчитат на подпомагане в две направления: инвестиционни кредити с възможност за гратисен период по главница до 24 месеца и кредити за оборотни средства с възможност за до 12 месеца гратисен период по главница, включително кредити за преодоляване на финансови затруднения, дължащи се или утежнени от епидемията от COVID-19. Осигуреното финансиране е със срок от 12 до 120 месеца, за обортно финансиране до 60 месеца, като няма ограничение относно размера на всеки кредит.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)