Избрани Новини

В ЮЗУ отбелязаха китайския празник "Средата на есента“

Беше представена книгата на Ейми Тан "Клубът на щастието и късмета“

Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ отбелязаха празника „Средата на есента“. Филологическият факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе домакин на тържеството по повод традиционния китайски празник „Средата на есента“. На събитието, което се проведе в класна стая „Конфуций“, присъстваха студенти, преподаватели и гости.
Тържеството бе открито от проф. д-р Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет.
„Въпреки усложнената ситуация с COVID-19, не трябва да забравяме празниците си и както в България на 26 октомври празнуваме например Димитровден, отбелязваме и празниците на други народи, като китайския, защото представянето на китайската култура е една от мисиите на Филологическия факултет“, каза проф. Панайотова.
И тази година програмата на празника беше изключително разнообразна и интересна за гостите. Студенти от специалност „Английска филология“ представиха презентации на английски и китайски за значението и смисъла на празника, последвани от викторина за присъстващите. Беше представена и книгата на Ейми Тан „Клубът на щастието и късмета“, американска писателка от китайски произход, носителка на множество награди, позната в България като авторката на романа „Дъщерята на лечителя“. „Клубът на щастието и късмета“ разказва завладяваща история от позицията на четири китайски майки и четири китайско-американски дъщери. Тази книга е притча за това как майките, чрез тяхната памет, история, въображение, остават в дъщерите, как се предава човешкият опит, болката и надеждата и в това тази притча има универсални характеристики.
С пожелание за повече празници и споделеност, с китайски чай и сладки завърши отбелязването на празника в Югозападния университет “Неофит Рилски“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)