Избрани Новини

Д-р Калин Поповски: Не очаквах да е толкова "стръмна" новата вълна на коронавируса

"Наблюдаваме много сериозен есенен пик на заболяването", подчерта народният представител

Сериозни са нещата с тази болест, заради това, че все още тя е нова, неизвестна и към момента няма пряко етиологично лечение. Иначе казано – няма пряко препарат, който да е насочен спрямо точно този вирус, който да е 100% ефикасен. Няма лекарство към настоящия момент, заяви в предаването "Точка на кипене" по "България 24" депутаът от Плевенско д-р Калин Поповски, член на здравната комисия в парламента и заместник-председател на социалната комисия.

"Лекарството „Ремдесивир“ принципно помага срещу вирусни инфекции. Има, разбира се, някакъв ефект срещу коронавируса, но в никакъв случая не е панацея. Не може да кажем, че с този медикамент ще излекуваме всички болни. Използвано е при лечението на американския президент. Това не е ново лекарство. Разбира се трябва да го има налично на българския аптечен пазар", заяви д-р Поповски и предупреди: "Ремдесивир“ не е лекарство, което се взима профилактично. То се взима само в болница при лечение на коронавирусна инфекция. Дава се само на хоспитализирани пациенти по преценка на инфекционисти и белодробни специалисти и интернисти, които лекуват пряко това заболяване. Те трябва да преценяват дали пациентът има нужда от "Ремдесивир".

Той информира, че в комисия са гласували отпускането на съответната сума, за да се закупи лекарството за българския пазар.

Докторът открои няколко факта от последните месеци по отношение на COVID-19: "След първите случаи у нас през месец март имаше пролетен пик на заболяването. После имаше лятна редукция. Това даде мнение в обществото, че може би ще ни се размине и че есенна вълна няма да има. Самият аз в интерес на истината не очаквах да е толкова "стръмна" новата вълна на коронавируса, на каквато сме подложени в момента. Актуалните цифри към настоящия момент са тревожни", алармира д-р Калин Поповски.

"Три са важните цифри, на които хората трябва да обръщат внимание, относно коронавируса. Първата е на разпространението. От началото има над 40 хиляди заразени. Цифрата е стряскаща, но не е толкова страшна, част от тези хора са били само носители. Част са постъпвали в болниците, а малка част са стигнали до реанимациите. Още по-малка част са починали. Съизмеримо тези 40 хиляди случая за България означават, че сме от малкото държави членове на ЕС, които най-малко сме пострадали досега. В първата тройка сме на най-малкото разпространение. Другата важна и тревожна към настоящия момент цифра е, че имаме 2130 хоспитализирани. Ако върнем лентата само 20-ина дни назад, тези хора бяха 300-400. Увлечението е с 5-6 пъти за по-малко от месец", каза той.

"Другата тревожна цифра е, че в момента около 150 човека са в реанимации. Допреди 3 седмици тези хора бяха 30. Също за месец увеличението е с 5 пъти", заяви още народният представител. "Наблюдаваме много сериозен есенен пик на заболяването", подчерта д-р Поповски.

Според него пикът ще продължи нагоре и няма яснота докога.

Калин Поповски информира, че са започнали консултации с директорите на държавни болници. Опасенията им са, че леглата за пациенти с COVID-19 ще бъдат запълнени. Затова и здравният министър е издал заповед 10% от леглата във всички болници в страната да са заделени за пациенти с коронавирус.

Относно недоволството от някои заведения, че няма как да оборудват такива отделения д-р Поповски натърти: "Ще трябва да се постараят, за да не разгръщаме „Арена Армеец“ в полева болница! Не бива да стигаме до такива драматични събития", каза той.

Запитан за недостига на специалисти Поповски обясни, че е проблем. Но и ако се стигне до случай „Арена Армеец“ пак няма да достигат специалисти. Заболяването е инфекциозно. Инфекционистите в България наистина са малко. Но тъй като засяга основно белия дроб, то може да се лекува и от пулмолози и специалисти по вътрешни болести. Така се разширява гамата на специалистите, които могат да се занимават новата вълна на коронавируса, посочи Поповски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов