Избрани Новини

БЛС набира доброволци за болниците

Здравната система е изправена пред кадрова криза

Българският лекарски съюз стартира кампания за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната.
В условията на втора, много по-силна вълна от Covid-19, лечебните заведения в страната са пред прага на кадрови колапс. Всеки ден в страната се заразяват все повече медицински специалисти, което изправя здравната система пред абсолютна невъзможност да предоставя навременна и пълноценна медицинска грижа не само за пациентите болни от Covid-19.
 „В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. „Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички ни момент“, допълни д-р Маджаров.
 Много лечебни заведения в страната вече отправиха призив за набирането на доброволци, но целия този процес е изключително хаотичен и неурегулиран, смятат от съсловната организация. „Именно това е причината да организираме кампания по координирано набиране на доброволци, където всяко лечебно заведение да обявява своите нужди в конкретика, а доброволците да взимат информирано решение за това къде и как могат да са полезни, в кои точно отделения и какви дейности ще им бъдат делегирани. Това ще помогне за правилното управление на очакванията и на двете страни, ще превантира разминаването в комуникацията между болниците и младите ни колеги, а процеса ще бъде много по-ефективен и в пъти по-бърз“, аргументира кампанията председателят на БЛС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов