Избрани Новини

Кюстендилските туристи тръгват към Беласица и Огражден

Ще разгледат живописните водопади в гънките на Беласица

Кюстендилските туристи тръгват към Беласица и Огражден. Планинарите от ТД "Осогово" ще се насладят на живописните водопади в гънките на Беласица и на загадъчната Огражден планина.
Ден I – 31 октомври /събота/:

Тръгване 7,00 ч. от паркинга на театъра в Кюстендил. Първата спирка ще е на скално-култовия комплекс „Свети Мина“ край село Мечкул. Тъй като комплексът е слабо проучен от археолози и историци, покрай него витаят повече легенди, отколкото факти. Според една от тях огромните скални масиви са били наредени от самите титани по заповед на Зевс. Според друга на мястото някога е съществувал голям харман, постлан с бакърена плоча. По време на вършитба там са впрягани по девет коня. Някои от местните разказват, че е много вероятно харманът да се е използвал като календар, който да отброява дните, сезоните и другите промени на звездното небе. Цялата местност прилича на огромен скален град. Местните жители на Мечкул с гордост разказват, че тук е имало древно светилище. Именно в него Александър Македонски получава предсказанието, че ще завладее света. За покровител на това свято място е избран Свети Мина - покровител на семейството и на хората, тръгнали на път. Продължават към трите красиви водопада над село Ключ – Чергата, Метлата и Вретенето. Водопадите са на река Ключка и си текат един над друг. И трите водопада са със свой собствен специфичен и красив рисунък, въздухът край тях е изключително свеж, гората и пръските създават неимоверна прохлада, а трудностите по пътеката всъщност допринасят за впечатляващото посещение. Водопад Дъбицата и Мангъро са водопадите, които ще посетят в края на екскурзията в полите на Беласица. Нощуват в къщи за гости в с.Самуилово.
Ден II- 1 ноември /неделя/
Днес ще изкачат връх Маркови кладенци / 1523 м н.в./, издигащ се на главното планинско било, връх Голак и първенеца в българската част на Огражден - връх Билска чука /1644 м н.в./ Зашеметяващи са гледките към всички околни планини - Беласица, Славянка, Рила и Пирин.
Разходката ще продължи до Чуриловския манастир "Свети Георги“, обявен за паметник на културата с национално значение. Преходът е 6 часа.
При възникване на извънредни проблеми в пътната или метеорологична обстановка, или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата по преценка на водача. При тези обстоятелства е възможна замяна или съкращаване на маршрут.
При провеждане на прехода ще се спазват всички противоепидемични мерки. Предложението не е масово събитие, а индивидуално посещение на обща дестинация.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)