Избрани Новини

Доброволци засаждат 1 000 медоносни дървета край Добринище

Събитието е организирано от Фондация "Да спасим пчелите“

Днес по случай Деня на народните будители край Добринище ще се проведе доброволческо събитие, организирано от Фондация „Да спасим пчелите“ с подкрепата на ТП „Държавно горско стопанство Добринище“, като целта e да засадят 1 000 медоносни дръвчета.
Защо?
Хората сме част от екосистемата и не можем да оцелеем без целостта ѝ, затова всяко засадено дръвче е подарен живот както за нас, така и за пчелите. Дръвчетата са медоносни и в периода си на цъфтеж ще бъдат храна за околните опрашители – нашите приятели пчелите!
Пчелите са най-големите опрашители на Земята. Една трета от храната ни съществува благодарение на тяхното опрашване, затова намаляването и изчезването им води до липса на храна за живите същества на планетата, което ще доведе до критични промени в екосистемата. Една от основните причини за изчезването на пчелите днес е липсата на храна! Затова, засаждайки медоносни дръвчета, ние даряваме живот не само на дърво, но и на пчела и други диви опрашители като пеперуди, мухи и т.н.
Едната част от дръвчетата са осигурени от Ротаракт клуб - Кърджали и са вид бяла акация, произведени в Кърджали, а другата част от фиданките са предоставени от ТП " ДГС Добринище" и са от видове сребролистна липа (Tilia tomentosa) и дребнолистна липа (Tilia cordata), произведени в горските разсадници на Югозападно Държавно Придприятие.
В 9:00 доброволците ще се се съберат тук - https://bit.ly/2HwWnRK (41.823773, 23.569156). Около 9:30 ще потеглят към мястото на засаждането. Координатите на местоположението, където ще се проведе то, са 41°49'54.4"N 23°33'56.9"E. Копирайте тези координати и ги поставете в google maps или вижте упътване до мястото тук: https://bit.ly/2H4Npve
Площта на засаждане се намира в землището на Добринище, местност Русковец. С ходене се стига за 15-20 минути, ако се тръгне от града. За тези, които имат нужда от транспорт до мястото, ще има възможност за превозване на нуждаещите се (семейства с малки деца и възрастни хора). Пътят е горски, но по-високите автомобили могат да стигнат до мястото.
Повече информация е публикувана в събитието и в следната страница: https://bees4peace.com/blog/zasajdane-medonosna-gora-dobrinishte/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов