Избрани Новини

ДФЗ приема заявления за компенсиране на пропаднали площи

Документи се подават в областните дирекции до 18 ноември т.г.

От 2 ноември 2020 г. започва прием на заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2020 г. Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ до 18 ноември 2020 г. Средствата ще бъдат изплатени до 18 декември. Утвърденият финансов ресурс по схемата е 4,7 млн. лева.
На подпомагане подлежат земеделските стопани, които притежават констативни протоколи за 100 % унищожени площи със земеделски култури, в следствие на суша, измръзване, слана, градушка и други климатични събития.
С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производителните разходи за отглеждане фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и зърнено-бобови култури е до 20%. Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ за съответната култура.
Указанията по схемата са публикувани на сайта на ДФЗ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)