Избрани Новини

Лекар от МБАЛ - Разлог е в реанимация в София

Само двама специалисти по вътрешни болести остават в болницата в Разлог

Ситуацията с кадровия проблем на лекари засегна и здравното заведение в Разлог, съобщава  БНР-Благоевград. 

Двама лекари от вътрешно отделение в МБАЛ – Разлог са заразени с коронавирус. Д-р Спас Радев късно снощи е транспортиран до столична болница в реанимация, информира управителят на болницата в Разлог д-р Божидар Велев.  

В момента в общо 3 отделения – Инфекциозно, Вътрешно с отделението за долекуване и част от ремонтираното Неврологично отделение има настанени 59 пациенти с пневмонии. От тях 24 са доказани, за останалите се изчаква потвърждение от положителен PCR тест. 

Д-р Велев сподели, че е изключително притеснен от ситуацията, тъй като в момента реално има двама лекари, които да поемат дежурствата в тези отделения. За да се справят, ще се разчита и на други лекари от болницата в Разлог – детски педиатри, както и специалисти от останалите отделения, които да реагират. 

Кметът на Разлог инж.Герчев също сподели тревога от ситуацията.
"Това е резултат от продължителното пренебрегване на апела ни за спазване на противоепидемичните мерки. Надявам се хората да бъдат отговорни и да разберат, че е много важно да спазват дистанция, да се самонаблюдават и при първи симптоми да се консултират с лекар и да не пренебрегват с лекота нещата.

В момента в МБАЛ – Разлог в административната сграда се изгражда и PCR  лаборатория, апаратурата за която е осигурена от Министерството на здравеопазването. По този начин ще се осигури и възможност за по-ранна диагностика на пациенти със симптоми на COVID, като няма да се налага тестовете да се транспортират до столицата и да се чакат резултатите и ще може да се отдели потокът от пациенти –  тези с положителни резултати, страдащи от хронични заболявания, които се обострят този сезон и др."

Кметът на Разлог съобщи, че след решение на общинския съвет и Кризисния щаб, който той оглавява, в събота ще бъде закупена специална система-клетка за фотохидройонизация на средата за дезинфекция на въздух и повърхности. 

Тя ще бъде поставена първоначално във вътрешно и инфекциозно отделение,  ако резултатите са добри, подобна система ще бъде закупена за цялата болница. Идеята е да се предпазят и лекарите и сестрите, които прекарват часове сред болните, и да се помогне за по-бързото възстановяване на пациентите. 
За да се осигури максимално добра медицинска помощ, община Разлог закупи и още три кислородни апарата.
Кметът на Разлог инж.Герчев и председател на общинския кризисен щаб призова и личните лекари да се включат на помощ с всичко, което могат и апелира жителите на община Разлог и останалите 3 общини, които ползват услугите на здравното заведение, да бъдат отговорни, да спазват много внимателно всички мерки, да не се самолекуват, а да се консултират навреме с лекари и предприемат нужните действия, за да може да се реагира навреме и се пресече разпространение на вируса.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов