Разчистени са отпадъците до моста на АМ "Струма“ (снимки) - blagoevgrad.utre.bg

Разчистени са отпадъците до моста на АМ "Струма“ (снимки)

06 ноември 2020, 19:33 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  МОСВ

 • Снимка:
  МОСВ

 • Снимка:
  МОСВ

 • Снимка:
  МОСВ

 • Снимка:
  МОСВ

 • Снимка:
  МОСВ

Част от тях се запалиха на 13 август 2019 г. и причиниха увреждане на пътната инфраструктура

Днес приключи разчистването на пластмасовите и фармацевтични отпадъци от общинския имот до моста на автомагистрала „Струма“ край Дупница, част от които се запалиха на 13 август 2019 г. и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура. Разчистването се проведе по разпореждане на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и под надзора на Върховната административна прокуратура.
Министърът днес провери на място изпълнението на дейностите по почистване на отпадъците. Дружеството „Балканфарма Дупница“ АД е отстранило общо 1870,64 тона композитни опаковки, а община Дупница е премахнала 178,32 тона твърда пластмаса. Продължава извозването на останали на терена излезли от употреба гуми и смесени отпадъци.
Разчистването на отпадъците стана възможно, след като министър Димитров проведе срещи и преговори с ръководството на фармацевтичната компания „Тева“, собственик на „Балканфарма Дупница“ АД, която е генератор на част от отпадъка. В началото на септември 2020 г. фармацевтичната компания започна процеса по премахване на отпадъци с код 15 01 05 от общинския имот до моста на Автомагистрала „Струма“.
Останалата част от отпадъците от терена до моста бяха разчистени от Община Дупница в изпълнение на предписание на РИОСВ – София. Работата, организирана от общината по извозване на отпадъците, беше извършена под стриктния контрол на МОСВ и под надзора на ВАП.
Припомняме, че пластмасовите отпадъци бяха оставени на нерегламентиран терен до автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци беше отнето от РИОСВ - София на 21.08.2020 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета