Храмов празник се състоя в кюстендилското село Горановци - blagoevgrad.utre.bg

Храмов празник се състоя в кюстендилското село Горановци

09 ноември 2020, 10:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Кюстендилска духовна околия

Храмът "Св.архангел Михаил" най-вероятно е изграден през XIII век

Храмов празник се състоя в село Горановци, Кюстендилска духовна околия.
Средновековният храм „Св.Архангел Михаил“ се намира на 2 км северно от село Горановци и на 17 км от Кюстендил. Разположен е вдясно от шосето за ГКПП Олтоманци (на границата със Сърбия), на десния бряг на река Драговищица.

Времето на възникване на храма е спорно. Най-вероятно е изграден през XIII век, за което свидетелства намереният в непосредствена близост монетен материал. При археологически разкопки, проведени в периода 1983 - 1987 г. под ръководството на археоложката Живка Въжарова, се установява, че храмът е издигнат в границите на антично и средновековно селище. При проучванията се изяснява, че църквата е изградена върху основите на по-ранен храм, датиращ вероятно от раннохристиянската епоха (IV – VI в.).
Някои изследователи предполагат, че старият храм е бил разрушен в XII век, по време на печенежките нашествия.
По-късно средновековният храм „Св. Архангел Михаил“ става съборен храм на малък манастир. Не са запазени исторически данни за времето на основаването му. За него научаваме от подробния османски регистър за Кюстендилския санджак от 1570 - 73 г., в който е описан като действащ и заедно със с.Горановци е в състава на нахията Ълъджа (Кюстендил). В османския опис манастирът е записан под същото име - „Архангел“, като по това време в него е живял един монах.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета