Избрани Новини

Изпълнителната комисия на ГЕРБ организира кампания за даряване на кръвна плазма

Кръводарителите да са между 18 и 65 години и да имат телесно тегло над 50 кг

По предложение на председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов, Изпълнителната комисия на партията взе решение да се организира кампания за даряване на кръвна плазма. От ГЕРБ приканват всички свои симпатизанти и членове на местните структури, на Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ, които са преболедували COVID-19 или все още се лекуват, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията. Партията ще окаже пълно съдействие на всеки потенциален дарител както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела, така и впоследствие за самия акт на даряване на реконвалесцентна плазма. По време на цялата процедура ще се спазват стриктно всички противоепидемични мерки.
„Сигурен съм, че нашите членове ще откликнат на призива ни. Кръвната плазма може да е животоспасяваща. Нека всеки да помогне с каквото може“, заяви председателят на ГЕРБ по време на днешното онлайн заседание на Изпълнителната комисия.
Плазмата на хора, които са се излекували от Covid-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу новия коронавирус. Те се изключително ценни, защото се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували Covid-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържат тяхната плазма. Основните изисквания към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години и да имат телесно тегло над 50 кг. Важно е да са минали не по-малко от 40 дни след последния им положителен PCR-тест и здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.
Кампанията за даряване на кръвна плазма е в продължение на акцията за подпомагане на работата на медиците на първа линия срещу вируса. В нея се включиха десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна, които станаха доброволци в болници и оказаха логистична подкрепа на служителите на РЗИ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)