Избрани Новини

152 са учениците и децата под карантина в област Кюстендил

Новините

10-11-2020, 15:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

blagoevgrad.utre.bg

Всичко от Автора

Учениците от пети, шести и седми клас на ОУ "Св.св. Кирил и Методий“ ще учат онлайн

 в Кюстендил да преминат към обучение от разстояние в електронна среда за две седмици. Това отправиха като препоръка членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил по време на днешното онлайн заседание, свикано от областния управител и председател на Щаба Виктор Янев.
Данни за епидемиологичната обстановка в училищата и детските градини представи началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева-Николова. Тя уточни, че в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Кюстендил отсъстват по различни причини 16 учители, от петите класове отсъстват 15% от учениците, има една карантинирана паралелка от 6 „а“ клас и 19% отсъствие на ученици от седмите класове. Има решение на Педагогическия съвет към училището, което е съгласувано и с Обществения съвет, за преминаване на обучение от разстояние в електронна среда за 2 седмици.
Към днешна дата 152 са общо учениците и децата под карантина в област Кюстендил. 13 от тях са с положителни проби за коронавирусна инфекция, а 139 са били контактни. От педагогическия персонал в карантина са 40 учители, като 26 са с положителни тестове. От непедагогическия персонал 16 са лицата в областта под карантина, от тях 8 с Ковид-19.
„Благодаря на нашите лекари и учители, които въпреки тежката ситуация се справят прекрасно до момента“, каза Виктор Янев. Областният управител посочи, че е необходимо да се подхожда гъвкаво и диференцирано в образователната система, за да се съхранят както учителите, така и учениците.
По време на онлайн заседанието данни за епидемиологичната обстановка в областта представи директорът на РЗИ д-р Златко Величков. 1 518 са от началото на пандемията до момента положителните случаи на Ковид-19. На домашно лечение са 704 души, а 651 са под карантина към настоящия момент. За целия период на пандемията под карантина са били 6 292-ма души. Излекуваните лица в областта са 692, а починалите – 50.
По данни на РЗИ новите случаи в област Кюстендил през изминалото денонощие са 89. Лицата, дали положителни проби за инфекцията, по общини са съответно: Кюстендил – 59, Дупница – 19, Сапарева баня - 4, Бобов дол – 2, Кочериново - 2, Бобошево - 2 и 1 нов случай в Невестино.
През вчерашния ден са били изпратени за изследване общо 139 проби от област Кюстендил.
„Има увеличаване на процента на заболели с Ковид-19 от персонала на ЦСПМ, но засега сме направили нужната организация и се справяме“, коментира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Албена Рапатинска.
Директорът на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев отчете, че на този етап има 40 свободни легла в ковид отделенията на болниците в областта, при необходимост има готовност да бъдат разкрити още.
Хоспитализирани към днешна дата в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в  Кюстендил са 50 души. Един пациент е интубиран и в критично състояние, други двама са в тежко, останалите пациенти са в средно тежко и сравнително стабилно общо състояние.
В Ковид отделението на Общинската болница в Дупница са настанени за лечение 17 души. Един от пациентите е интубиран и в критично състояние, петима други са в тежко общо състояние.
22 са хоспитализираните лица в Ковид отделението на МБАЛ "Св.Иван Рилски 2003" – Дупница. От тях шестима са в сравнително стабилно общо състояние, останалите са в тежко и предимно на кислородна терапия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов