Днес е Световен ден за борба с пневмонията - blagoevgrad.utre.bg

Днес е Световен ден за борба с пневмонията

12 ноември 2020, 07:58 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    pixabay.com

Отбелязва се от 2009 г. насам

12 ноември е Световен ден за борба с пневмонията. Отбелязва се от 2009 г. насам, за да повиши информираността относно пневмонията, да допринесе за интервенции, които да защитават срещу и лекуват болестта и да ни обедини за борбата с пневмонията. Денят е избран по инициатива на Световната здравна организация, Глобалната коалиция за борба с детската пневмония и 140 неправителствени организации.
Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове, при което се нарушава нормалния процес на дишане. Тя винаги трябва да се счита за сериозно заболяване, независимо че при наличие на мощни антибактериални средства най-често се изкарва "на крак". В зависимост от защитните сили на организма, придружаващите заболявания и възрастта, тежестта на протичане варира от почти безсимптомни форми до тежка дихателна недостатъчност с опасност за живота на болния.
Целта на днешния ден е информиране и финансиране в глобален план относно болестта, от която умират най-много деца под 5-годишна възраст в света. Според статистиката само през 2015 г. повече от 900 000 деца са починали от това предотвратимо и лечимо заболяване, като 3 % от тях са новородени. Иновациите в диагностиката и лечението на пневмонията са ключови за предотвратяване на детската смъртност и най-вече за тези деца, които е най-трудно да бъдат достигнати. Изключително важно е да се намери нов метод за ранна диагностика на пневмонията в здравните заведения, където рентгените и лабораторните тестове не са налични или са недостатъчни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета