Избрани Новини

Установиха десетки нарушения в кухни, осигуряващи храна за детски градини и училища

На места има даже липса на препарати за дезинфекция

След проверки, разпоредени от Върховната административна прокуратура, са установени десетки несъответствия и нарушения в кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната. Проверките, извършени агенцията по храните са започнали с откриването на новата учебна година, уточняват от държавното обвинение.

Извършени са общо 2 873 извънпланови проверки, издадени са 73 предписания и са съставени два акта за установяване на административни нарушения.

Установените проблеми са свързани с помещенията за приготвяне на храната и оборудването в тях, предлагане на храни в нарушение на действащите разпоредби, необявяване на алергените или пък неправилно съхранение.

Има и случаи на неспазване на програмата за обучение на персонал към системата за безопасност на храните и даже липса на препарати за дезинфекция.

От констатацията на Българската агенция за безопасност на храните става ясно, че наред с изпълнението на нормативните изисквания за качеството на храната, наличните предпазни средства и дезинфекциращите такива са били установени случаи на несъобразяване със закона. Те ще бъдат санкционирани, съобщават от държавното обвинение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов