Избрани Новини

Честваха 142 години от Баненската буна

През ноември на паметната 1878 г. поборниците от Баня тръгват на бунт

През ноември на паметната 1878 г. поборниците от Баня тръгват на бунт като за светò причастие, като за свещен празник, като за сватба – с развети байраци, извезани със свещеното „Свобода или смърт” и с песен на уста.
За повдигане на духа на бойците Иван Гръчев комитата, брат му Георги и Георги Банков – войводата и Тодор Пармаков (хайдутина) и други, вече изпитани и обгорели в битките по време на войната четници, са облечени с опълченските си униформи.

Битката за Баня пламва с изключително ожесточение. Силите са неравни. Противникът навлиза в селото. Още преди залез слънце няколко от българските къщи са запалени и обгърнати в пламъци. С наближаването на нощта започват масови пожари и поголовна сеч на християнското население.

На 14 ноември е най-черната и най-скръбната дата, апогеят на мъката на Баня - настъпва неописуем ужас и паника. Баня се превръща във втори Батак. Огнени езици разкъсват тъмнината и обагрят в червено смълчаните селски ридове, писъци и стенания огласят простора и раздират до болка тъмнината. Огнената стихия поглъща къщи и плевни, хора и животни...

Жестокото потушаване на понесения на крилете на надеждата бунт и опустошаването на Баня правят потресаващо впечатление на световната общественост и намират отражение както в пресата, така и в докладите на дипломатическите представителства в Княжеството и Османската империя, които посещават Баня, за да се уверят на място за нейния пълен погром.

От 282-те християнски къщи, 83-те занаятчийски работилници и търговски обекти, над руините остават да стърчат като черни гарвани опушените силуети на оцелелите само 11 къщи и да напомнят, че тук е имало живот...

Нечуван е погромът над хората. Десетки са закланите, стотици са убитите и загиналите от студ и глад по друмищата и селищата на свободна България.

Баня помни и тачи своите достойни и будни чеда, загинали за нея, за да я има вовеки.

Днес от 11.00 часа бяха поднесени цветя и венци на паметника - в чест на загиналите за свободата на Баня.

Текст: Народно читалище "Просвета", с.Баня



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов