Избрани Новини

Земната ябълка се препоръчва при диабет

Тя е важен имуномодулатор, който притежава редица полезни вещества

Земната ябълка, наричана още гулия, има своите значителни здравословни ползи за здравето на човек. Тя е важен имуномодулатор, който притежава редица полезни вещества.

Гулията е много специална с това, че е богата на природния аналог на инсулина-инулин (17%), който е изключително подходящ за хора, страдащи от диабет. Земната ябълка нормализира съдържанието на глюкоза в кръвта и изчезването й в урината. С редовното консумиране на гулия се засилва изработването на собствен инсулин в организма, като с това се стабилизират и показателите на захарта. При подобряване на въглехидратния обмен се променя и мастният обмен, като с това се намаляват триглицеридите и холестерола в кръвта. Това предпазва от атеросклероза на кръвоносните съдове.

Инулинът също възстановява дейността на стомашно-чревния тракт и обезврежда токсините от червата и кръвта, облекчава черния дроб и дава  възможност на организма да се бори с възпалителни процеси и различни заболявания. Бори се с различни паразити и се повишава устойчивостта на вирусни и бактериални инфекции на храносмилателните органи. Отделно земната ябълка създава полезна микрофлора в червата, което обяснява ползата й при дисбактериоза.

Гулията има уникален химически състав, който оказва влияние на всички механизми и звена  на болестите на храносмилането. Редовното консумиране позволява да се намали количеството на лекарства  при болни от сърдечни заболявания и хипертония. Земната ябълка съдържа калиеви и магнезиеви съединения, които я правят ефективен подпомагащ препарат при исхемична болест на сърцето, аритмия, хипертония.

В състава на гулията влиза голямо съдържание на органични поликиселини – ябълкова, лимонена, янтарна, малинова и др. Съчетани с витамин С, те имат силно изразено антиоксидантно действие.
Към съдържанието се причисляват желязото, калцият, фосфорът, манганът, магнезият, цинкът, силицият, натрият, хромът, флуората, хромът и други минерали. Такова голямо разнообразие от минерали засилва имунната, нервната, ендокринната система на човека и подобрява качествата на кръвта.

Земната ябълка съдържа още белтъчини, незаменими аминокиселини, целулоза, мазнини, витамините В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди (каротинът в гулията е 60-70 мг. на един килограм). Част от състава и са незаменимите киселини лизин, аргинин, левцин, валин и др.

Изключителните й съставки способстват извеждането от организма токсини, соли на тежки метали, радионуклиди, излишъка от холестерин. Този антитоксичен ефект на гулията е благодарение на общото действие на инулина и целулозата.

Източник: Фрамар



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)