Избрани Новини

Проф.Габровски: Крайно неразумно е самолечението

10 минути в интернет не компенсират това познание, напомня професорът

”Крайно неразумно е самолечението. Изкушава да си поставиш сам диагноза през интернет, но това е може да е опасно. Лекарят учи десетилетия, за да бъде квалифициран. 10 минути в интернет не компенсират това познание.” Това каза зам.председателят на Българския лекарски съюз проф.Николай Габровски в “Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Проф.Габровски припомни, че лекарят преценява и назначава лечението. Той призна, че сега има по-голям брой заразени медици, но все още се справяме добре.

Неврохирургът отбеляза, че приоритет в болничното лечение е COVID и това ще доведе до някои проблеми. “Особено проблемни са пациентите с хронични заболявания”, коментира проф.Габровски.

Той беше категоричен, че електронната рецепта ще влезе в сила и е въпрос на седмици. Убеден е и че само лекар може да назначава лечение, на фармацевтите това не им е работа.

Проф.Габровски предложи да се открият отново 24 часовите обслужвания в аптеките, а медикаментите без рецепта да се продават и извън аптека - в магазините за хранителни стоки и др. "Това са две неща, които биха облекчили много ситуацията. Дефицит на лекарства няма. Панацея също няма”, отсече зам.председателя на БЛС.

”Навсякъде по света е доказано, че маските помагат за контрол на разпространението. Трябва да излезем от това заедно. Тук режимът е либерален, просто трябва да се спазват правилата."

Проф.Габровски смята, че не е правилно хора без симптоми да си правят изследване.

"Показахме, че системата ни на здравеопазване може да реагира адекватно в много кратко време. Имаме ново разделение на типовете болници - отговорни и организирани и останалите болници."

Според него голяма част от съсловието се е справило по много достоен начин, но не иска да коментира лекари, които отказват да спазват Хипократовата клетва.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов